Članek
Evropsko slovo
NK MARIBOR - LAZIO 1:4 (0:3)
6.12.2012 Maribor, stadion Ljudski vrt. Liga Europa, skupina J, 6. krog. 11.500 gledalcev. Glavni sodnik: Istvan Vad. Pomočnika: Vencel Toth in Istvan Albert. Četrti sodnik:  Zsolt Attila Szpisjak. Dodatna sodnika za goloma: Tamas Bognar in Mihaly Fabian (vsi Madžarska). Delegat: Rainer Koch (Nemčija). Kontrolor sojenja:  Renatus Temmink (Nizozemska).

NK MARIBOR:
Handanović - Mertelj, Rajčević, Potokar, Trajkovski - Ibraimi, Filipović (od 57. Dodlek), Cvijanović (od 80. Arghus), Mezga (od 80. Črnic) - Tavares, Berić. Klop: Pridigar, Arghus, Dodlek, Črnic, Komazec, Vidović, Ploj. Trener: Darko Milanič.

LAZIO: Bizzarri, Ciani, Ederson, Hernanes (od 56. Gonzales) Kozak (od 78. Rozzi), Lulić, Onazi, Radu (od 56. Scaloni), Cana, Cavanda, Floccari. Klop: Scarfagna, Scaloni, Gonzalez, Biava, Ledesma, Rozzi, Candreva. Trener: Vladimir Petković.

Strelci: 0:1 Kozak (16), 0:2 Radu (33), 0:3 Floccari (38), 0:4 Floccari (51) 1:4 Tavares (84)

Rumeni karton: Kozak (22), Filipović (37), Cavanda (65), Ciani (88)

Ljudski vrt v pričakovanju zaključnega dejanja sezone, slovo od Lige Europa in tekem pred domačim občinstvom za leto 2012. Mraz ni preprečil novega množičnega pohoda na stadion, ogreli se bomo ob izjemnem ozračju na tribunah. Začetni sodniški žvižg ob 21.05.

Potek tekme
1' - Tekma med Mariborom in Lazijem se je pravkar pričela, prvi so v napad krenili gostujoči nogometaši iz Rima.
2' - Prvi so nevarno zapretili gostje. Po dolgi podaji Cavande je iz voleja poizkušal Ederson, a žoge ni najbolje zadel.
6' - Za udarec z razdalje se je odločil Onazi, vendar je slabo zadel žogo, ta pa je končala daleč mimo vrat.
14' - V glavnem spremljamo igro na sredini igrišča, izrazitejših priložnosti še ni

0:1 Kozak (16)
Po lepi podaji Edersona se je sam pred Handanovićem znašel Kozak, ki je s prefinjenim udarcem mimo vratarja popeljal goste v vodstvo.

22' - Kozak je prejel rumeni karton, zaradi oviranja pri izvedbi prostega strela.

0:2 Radu (33)
Nogometaši Lazia so vodstvo povišali, po natančni podaji Hernanesa iz kota je najvišje skočil Radu in z glavo premagal nemočnega Handanovića, ki je v akciji pred tem ubranil nevaren poskus Hernanesa iz bližine.

37' - Potem ko je nepravilno prekinil gostujoči napad, si je rumeni karton prislužil Filipović.

0:3 Floccari (38.)
Hernanes in Ederson sta lepo kombinirala, po globinski podaji Brazilca pa se je tokrat sam pred Handanovićem znašel Floccari in z natančnim udarcem po tleh povišal vodstvo.

40' - Napoved uspešnejše mariborske končnice, poskus Berića z roba kazenkega prostora, vratar Bizzarri je žogo ukrotil
45' - Najlepša priložnost doslej za vijoličaste. Sedaj se je na drugi strani po napaki obrambe Lazia sam pred vratarjem znašel Tavares, ob soočenju pa zmagovalec Bizzarri, ki je preprečil kapetanovo namero.
45' - In zdaj so centimetri preprečili zmanjšanje zaostanka... Po kombinaciji Tavaresa in Cvijanovića je ta dobro nameril z roba kazenskega prostora, žal pa zadel zgolj okvir gostujočih vrat.
KONEC PRVEGA POLČASA

46' - Naša ekipa iz slačilnice z željo po znižanju rezultata, trenerja po menjavah še nista posegla.
47' - Ederson se je znova izkazal s podajo do Kozaka, ta pa je le za malo zgrešil cilj.

0:4 Floccari (51)
Po izjemnem samostojnem prodoru iz sredine igrišče se je Floccari izkazal še z natančnim udarcem v desni zgornji kot.

59' - Znova nevarnost pred našim golom. Po podaji Lulića je znova sprožil Floccari, njegov atraktivni poskus pa je zgrešil vrata.
61' - Znotraj kazenskega prostora se je za zaključek odločil Ibraimi, a preko vrat Bizzarrija.
63' - Priložnost za Maribor! Odbito žogo je Mezga podaljšal do Berića, gostujoči vratar pa je njegov strel pravočasno blokiral in žoga je končala zgolj v kotu.
68' - S kakšnih 25 metrov je odlično nameril Dodlek, vratar Bizzarri pa se je izkazal s posredovanjem.
70' - Na drugi strani odlična obramba Handanovića. Cavanda je lepo podal do Edersona, kateremu je veselje preprečil naš vratar.
73' - Viole še naprej glasno spodbujajo nogometaše v vijoličastem.
74' - Do udarca Ederson, žoga preko gola.
77 '- Soj žarometov je bil znova usmerjen v Jasmina Handanovića, ki je najprej odlično ustavil poskus Onazija z glavo, odbito žogo je nato v mrežo skušal potisniti še Cana, a je bil naš vratar znova na mestu.

1:4 TAVARES (84)
Mariborski kapetan je lepo v samostojnem prodoru preigral obrambo Rimljanov, se iz oči v oči znašel z vratarjem Bizzarijem in ga rutinirano premagal. Častni zadetek Marcosa Tavares, po mnenju navijačev, tudi letos izbranega za Vijolč'nega bojevnika!

90' - Po zgledu kapetana Tavaresa je tokrat uspešno preigraval še Trajkovski, si priigral prostor za udarec, vnovič pa je ob dobro odmerjenem udarcu v nasprotni kot izjemno posredoval vratar Bizzarri.
90' - Še dve minuti sodniškega podaljška
KONEC TEKME

Kljub porazu mariborski nogometaši igrišče zapuščajo ob pesmi Viol in ob glasnem aplavzu preostalih gledalcev. Sezona je bila izjemna, zadnji rezultat ne more pokvariti vtisa...19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15