Članek
Peta tekma v Beleku
NK MARIBOR - KARPATY 2:0 (0:0)

  13.2.2013 Belek, igrišče Susesi, pripravljalna tekma.

  NK MARIBOR: Handanović, Mejač, Potokar, Arghus, Trajkovski, Mezga, Mertelj, Dodlek, Cvijanović, Berić, Fajić (od 74. Tavares). Trener: Darko Milanič.

  KARPATY LVIV: Bogatinov, Ksjon, Balažic, Milošević, Bidlovsky, Daushvili, Kenia, Golodjuk, Zejnov, Gladki. Igrali so še: Garaščenkov, Plastun, Ozarkiv, Khudobyak, Štilić, Zavijsky. Trener: Nikolaj Kostov.

  Strelca: 1:0 Mezga (52), 2:0 Berić (75)

  Peta tekma, nasprotnik iz pete različne države. Tokrat so na drugi strani Ukrajinci. Naša zasedba v primerjavi z včerajšnjim dvobojem proti Litexu povsem spremenjena, v začetni enajsterici je ostal le Mezga, saj se po načrtih v tem delu priprav minute razdelijo med večino igralcev.

  Ekipi sta prestali začetno obdobje privajanja, v 17. minuti pa ob prvi akciji že enajstmetrovka za tekmece. Bidlovsky je ob prodoru pritekel v kazenski prostor, Handanović izbil žogo pred njim, sodnik pa na splošno presenečenje pokazal na enajstmetrovko. Protesti niso zalegli, Kenia je prevzel vlogo izvajalca, toda podarjena najstrožja kazen je ostala neizkoriščena. Nekdanji nogometaš Schalkeja je žogo z bele točke poslal mimo leve vratnice. Treba je bilo ohraniti mirno kri in nadaljevati po predvidenem načrtu. In v 24. minuti se je na najtežji preizkušnji znašel vratar Bogatinov, Dodlek je dobro nameril v levi zgornji kot, zadnji mož v ukrajinskem moštvu pa z uspešnim posredovanjem žogo odbil. Do odmora še en poskus Berića z razdalje, toda ni bil natančen.

  Menjava slabega sodnika

  Med polčasom nenavadna situacija: menjava sodnika!? Sodniki so ob pritožbah z naše klopi priznali napako ob neupravičeno dosojeni enajstmetrovki in glavni je prepustil mesto četrtemu. Po vrnitvi na igrišče vijoličasta četa v isti postavi, a z dodatno energijo. In po sedmih minutah trenutek za nogometne sladokusce, mojstrski zadetek Dejana Mezge. Popeljal je žogo čez ukrajinsko polovico igrišča, opazil, da je vratar nekaj korakov izven svojega prostora in z natančno odmerjenim lob udarcem spravil žogo čez njega v mrežo. Mezga je bil takoj po golu avtor še enega poskusa, tokrat pa zadel stranski del mreže. Ostalo je pri pobudi ekipe v vijoličastem in boljša igra je bila potrjena z drugim golom v 75. minuti. Tavares je takoj po vstopu v igro pripravil akcijo, ki jo je učinkovito zaključil Berić. 

  Karpaty so do zadnjega sodniškega žvižga skušali ogrožati mariborska vrata in priti vsaj do zmanjšanja zaostanka, a jim je pri obeh obetavnejših poskusih namero preprečil z odličnima obrambama Jasmin Handanović in ostalo je 2:0.

  19.krog LESTVICA
  STRELCI
  Maribor
  45
  Olimpija
  36
  Aluminij
  30
  Domžale
  27
  Celje
  26
  DNŠ Mura
  24
  Gorica
  22
  Rudar
  18
  Triglav
  16
  Krško
  15