Članek
Učinkovita sobota
NK MARIBOR - LITEX 4:1 (2:0)
Jean-Philippe Mendy, strelec v 10. minuti
Foto: Drago Wernig
8.2.2014, Belek, igrišče Susesi, pripravljalna tekma.

NK MARIBOR:
Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Mezga (od 60. Vršič), Filipović, Dervišević (od 70. Cvijanović), Bohar, Tavares, Mendy (od 85. Stojanović). Trener: Ante Šimundža.

LITEX: Alexandrov, Popov, Nikolov, Bozhikov, Slavchev, Rumenov, Gjasula, Berberović, Tsvetanov, Asprilla, Wilmar Jordan. Igrali so še: Bodurov, Tsvetkov, Manolev, Zlatinov, Manolov. Trener: Zlatomir Zagorčić.

Strelci:
1:0 Mendy (10), 2:0 Mezga (21), 3:0 Vršič (73), 3:1 Tsvetanov (84), 4:1 Tavares (87)

Stopnjevanje preizkušenj med osrednjim delom priprav v Turčiji, tokrat je bil na nasprotni strani Litex, po jesenskem delu vodilna ekipa bolgarskega prvenstva.

In z mariborske strani takoj odločen začetek, z imenitno priložnostjo za vodstvo že v peti minuti. Mendy je po odvzemu žoge s spretnim preigravanjem ušel dvema branilcema, ob udarcu proti vratom ga je Nikolov nepravilno oviral in sodnik je pokazal na enajstmetrovko. Vlogo izvajalca je prevzel Mezga, toda vratar Alexandrov je ubranil udarec. Je pa veselje prinesla naslednja poteza, znova v glavni vlogi Mendy, ki je izkoristil navezo spretnosti in telesne moči, bil v dvoboju uspešnejši od Bozhikova ter ob soočenju z vratarjem spravil žogo v mrežo. Vmes po odbijanju žoge v kazenskem prostoru grožnja z bolgarske strani, a je Handanović s hitrim odzivom v 12. minuti preprečil nevarnost in izbil žogo pred Tsvetanovom. Potem pa v dinamičnem ritmu novi napadi našega moštva in v 21. minuti je 2:0. V dolgi akciji je najprej Bohar podal do Mezge, ta do Vilerja, ob njegovem udarcu je vratar žogo odbil, Tavares je ni uspel potisniti čez golovo črto, je pa sodeloval pri pripravi akcije za povišanje vodstva. Po njegovi podaji je naslednji ciljal Milec, žoga od obrambnega bloka do Mezge, ki je poskrbel za učinkovit zaključek. Prvi polčas v znamenju prevlade vijoličaste čete, najnevarnejši poskus Litexa v 25. minuti, ko je po kotu Rajčević ob dvoboju z Jordanom z glavo preusmeril žogo in zadel prečko.

Po igri visokega ritma in zasluženem vodstvu smo tudi v drugem polčasu nadzorovali dogodke na igrišču, tekmeci so do edinega udarca prišli v 56. minuti. Poskušal je Wilmar Jordan, toda njihovega najboljšega strelca je s pravočasnim blokom ustavil Arghus. Del načrta je bil, da danes začne z vračanjem tekmovalnih občutkov tudi Vršič. V 60. minuti je prvič vstopil na igrišče v vijoličastem, namesto Mezge, ki po vmesni bolezni še ni za 90-minutne napore. In po trinajstih minutah je novinec v naših vrstah potrdil prepričljivo predstavo moštva še s svojim prvim golom. Tavares je v 73. minuti popeljal protinapad, podal na desno stran in Vršič je nameril mimo vratarja v levi kot. S tem pa še ni bilo konec današnje zgodbe. Najprej so Bolgari uspeli zmanjšati zaostanek, ko se sodniki niso ozirali na zahteve po ofsajdu in je Tsvetanov ob podaji Asprille z desne strani potisnil žogo v mrežo. Ostalo je dovolj časa za še nekaj naletov proti vratom, s tem pa tudi za četrti zadetek. Kot je izvajal Cvijanović, Tavares spretno z glavo za končnih 4:1.
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15