Članek
Generalka uspela
ŠAHTAR - NK MARIBOR 2:1 (1:1)
Mendy in Dervišević odločno za vsako žogo
Foto: Drago Wernig
12.2.2014, stadion Mardan Palace, pripravljalna tekma. Sodniki: German Kravchenko, Artur Zaynagutdinov in Dmirtiy Zhuakin (vsi Rusija).

NK MARIBOR:
Handanović, Milec, Arghus, Rajčević, Viler, Mezga (od 77. Cvijanović), Filipović, Dervišević, Bohar, Tavares, Mendy. Trener: Ante Šimundža.

ŠAHTAR: Kanibolotskyi, Kucher, Shevchuk, Srna, Rakitskiy, Stepanenko, Fred, Bernard, Douglas Costa, Eduardo, Ferreyra. Igrali so še: Pyatov, Ismaily, Volovyk, Kobin, Kryvtsov, Wellington, Fernando, Ilsinho, Shnyder, Dentinho, Taison. Trener: Mircea Lucescu.

Strelci: 1:0 Fred (27), 1:1 Tavares (37), 2:1 Douglas Costa (53)

Osrednja preizkušnja med pripravami, dvoboj z zvezdniško zasedbo ukrajinskega prvaka na stadionu Mardan Palace je pomenil generalko naše ekipe pred spopadom s Sevillo. In generalka je uspela, s pogumno, odločno igro proti odličnemu nasprotniku.

Silovit uvod nogometašev Šahtarja, v tretji minuti so dvakrat zapored prišli do obetavnih situacij. Najprej je po kotu Ferreyra z glavo usmeril žogo v vratnico, v nadaljevanju akcije pa si je priložnost za udarec pripravil Douglas Costa, nameril pod prečko, a je Handanović z uspešnim posredovanjem odbil v kot. Ekipa, ki jo vodi prekaljeni romunski strateg Mircea Lucescu, je med začetnimi napadi v 15. minuti posegla še po enem nevarnem udarcu z razdalje, brazilski legionar Douglas Costa je tokrat s 25 metrov naciljal prečko. Šahtar je obdržal pobudo in v 27. minuti prišel do vodstva. Srna je z desne strani podal v sredino, na robu kazenskega prostora je Bernard prepustil žogo Fredu, ki je natančno zadel. Da gre za najzahtevnejšo preizkušnjo, je potrdila tudi akcija iz 31. minute, ko sta zaporedoma zapretila Shevchuk in Eduardo, obakrat je bil Handanović dobro postavljen. Ko se je naša ekipa otresla pritiska, je prišla do izraza kombinatornost. Vmes je zmanjkala kakšna natančnejša zadnja podaja za konkretnejši zaključek, a smo uspeli pred odmorom priti do izenačenja. Tavares je bil v 37. minuti ustavljen s prekrškom in ruski sodnik je dosodil prosti strel. Kapetan je prevzel vlogo izvajalca in izenačil, žoga je z 22, 23 metrov končala v levem kotu. Pred odhodom v slačilnico še ena uspešna akcija našega moštva, sodelovali so Filipović, Bohar in Viler, ki je podal do Mendyja, po njegovem udarcu pa je bil dobro postavljen vratar Kanibolotskyi.

Drugi polčas nadaljujemo v isti zasedbi, pri tekmecih dve menjavi. V 53. minuti pa novo vodstvo za Šahtar. Douglas Costa je pokazal, zakaj se Brazilci v vrstah najboljšega ukrajinskega moštva ponašajo s takšno tržno vrednostjo. Z izjemnim samostojnim prodorom si je priboril položaj za udarec in z roba kazenskega prostora zadel nasprotni kot. Proti takšnemu nasprotniku se skuša izkoristiti vsaka priložnost, v 56. minuti do udarca z glavo Arghus, nova grožnja pa na drugi strani devet minut pozneje, ko je Eduardo podal Bernardu, ob njegovem udarcu z leve strani znova uspešno posredovanje Handanovića. Sredi drugega polčasa se je Lucescu odločil poslati na teren devet novih igralcev, prva sprememba v našem moštvu ob vstopu Cvijanovića namesto Mezge v 77. minuti. Tudi zadnjo priložnost za Šahtjor  je preprečil Handanović, z ubranjenim udarcem Ilsinha v 90. minuti in ostalo je 2:1.

19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15