Članek
Prva preizkušnja v Turčiji
NK MARIBOR - GKS BELCHATOW 2:2 (2:0)
Jean-Philippe Mendy med prodorom za 2:0
Foto: Drago Wernig
3.2.2015 Pripravljalna tekma, Belek, športni center Susesi. Glavni sodnik: Tomasz Wajda. Pomočnika: Piotr Sadczuk in Slawomir Kowalewski (vsi Poljska).

NK MARIBOR: Handanović (od 46. Cotman), Mejač (od 60. Stojanović), Šuler (od 53. Rajčević), Živko (od 46. Arghus), Janža (od 69. Viler), Sallalich (od 69. Bohar), Ndiaye (od 69. Dervišević), Filipović (od 60. Mertelj), Vršič (od 60. Ibraimi), Mendy (od 69. Tavares), Zahović (od 69. Volaš). Trener: Ante Šimundža.

GKS BELCHATOW:
Zubas, Basta, Baranowski, Flis, Mojta, Mak, Komolov, Rachwal, Malkowski, Piech, Šlusarski. Igrali so še: Olszar, Wronski, Bartosiak, Pozniak. Trener: Kamil Kiereš.

Strelci: 1:0 Ndiaye (15), 2:0 Mendy (32), 2:1 Mak (52), 2:2 Olszar (68)

Po štirih treningih je bil čas za prvo tekmo v turški pripravljalni bazi. Za dvoboj s poljskim moštvom zaradi poškodbe ni mogel kandidirati Robert Pušaver, preostali igralci so bili v kadru in zbirali predvidene uvodne tekmovalne minute na turških tleh.

Napovednik zanimivega dogajanja med prijetnim, sončnim popoldnevom v 13. minuti, ko je ob udarcu Sallalicha vratar Zubas žogo uspel preusmeriti v vratnico. Le dve minuti pozneje pa že vodstvo za našo ekipo. Zubas je trikrat zapored z obrambami žogi še uspeval preprečevati pot v mrežo. Najprej je Vršič izvajal prosti strel, nato je odbito žogo skušal spraviti čez golovo črto Zahović, poljski vratar je v nadaljevanju akcije ubranil še poskus Sallalicha, vendar njegovi soigralci niso mogli do žoge. Naposled jo je dočakal Ndiaye in natančno usmeril v levi kot.

Poljaki so se odzvali z akcijo v 21. minuti, ko je zapretil Šlusarski, po uspešnem posredovanju Handanovića se je žoga odbila v vratnico, do udarca nato Malkowski, ki je ciljal desni zgornji kot, žoga pa je oplazila vratnico. Med spretnimi napadi našega moštva pa smo v 32. minuti videli še drugi gol, v režiji napadalne naveze. Zahović je podal za odprto pot Mendyju proti vratom, ki je z žogo obšel Zubasa kot zadnjo oviro in jo rutinirano poslal v mrežo. Pred odmorom so tekmeci imeli priložnost za zmanjšanje zaostanka, toda Handanović je iz soočenja z Makom izšel kot zmagovalec.

Nogometaši Belchatowa so začeli drugi polčas v nespremenjeni zasedbi, v naših vrstah pa dve menjavi, v igro sta vstopila Cotman in Arghus. Ko je Mak v 52. minuti ušel po desni strani, je ob soočenju s Cotmanom usmeril žogo v mrežo, ob tem pa nesrečen splet okoliščin. Cotman je zadel s kolenom v glavo Šulerja, ki je obležal na tleh in so ga s sumom pretresa možganov takoj prepeljali na pregled v bolnišnico. V 68. minuti pa izenačenje: Rajčević je z glavo vrnil žogo do Cotmana, ki jo je izbil izven kazenskega prostora, kjer jo je dočakal Olszar in brez obotavljanja poslal mimo našega vratarja v mrežo. Ob zadetkih ni manjkalo niti priložnosti, Volaš je v pestri končnici dvoboja imel obetavno situacijo, žoga je po njegovem udarcu z glavo pot končala ob vratnici. Zadnji poskus tekmecev pa je s pravočasnim posredovanjem blokiral Arghus in ostalo je 2:2.

Informacija o Marku Šulerju: v bolnišnici v Beleku so opravili slikanje glave, pregled je razkril, da k sreči ni resnejših zapletov (oteklin, krvavitev), tako da se je hitro vrnil nazaj v hotel.

19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15