Članek
Test št. 5 v Beleku
NK MARIBOR - FC DNIPRO 0:2 (0:1)
Željko Filipović med dvobojem z lanskimi finalisti UEFA Europa League
Foto: Drago Wernig
18.2.2016 Belek, športni center Susesi. Pripravljalna tekma. Glavni sodnik: Dumitru Muntean. Pomočnika: Vladislav Lifciu in Victor Mardari. Četrti sodnik: Filip Alexanchin. Dodatna sodnika za goloma: Jurie Rochin in Andrei Cojocaru (vsi Moldavija).

NK MARIBOR: Handanović, Mertelj, Šuler, Defendi, Janža, Filipović, Kabha, Vršič, Ibraimi, Tavares, Bajde. Klop: Cotman, Hodžić, Rajčević, Viler, Dervišević, Sallalich, Vokić, Janković, Bohar, Mendy, Celar. Trener: Krunoslav Jurčić. 

FC DNIPRO: Lastuvka, Leo Matos, Chigrinskiy, Adamyuk, Papa Guye, Edmar, Bruno Gama, Shakhov, Rotan, Zozulya, Matheus. Igrali so še: Kucher, Tomečak, Anderson Pico, Douglas, Fedetskiy, Nazarenko, Ruiz, Bezus, Luchkevych, Nazarina, Politylo, Seleznyov. Trener: Myron Markevych.

Strelca: 0:1 Leo Matos (6), 0:2 Ruiz (82)

Generalka v Beleku, dvoboj z Dniprom je bil v načrtih našega strokovnega vodstva izbran za osrednjo preizkušnjo pripravljalnega obdobja. Manjkali so poškodovani Ahmedi, Rahmanović in Šme ter seveda Palčič, ki je vmes odpotoval na okrevanje v domače okolje. Dvoboj proti lanskim finalistom UEFA Europa League so vodili moldavski sodniki, ki so prav tako na pripravah v Turčiji. Tokrat prvič tudi z dodatnima sodnikoma za goloma.

Bolje so začeli Ukrajinci, v 5. minuti je Shakhov podal, Zozulya pa imel priložnost za zaključek, a ni spravil Handanovića na večjo preizkušnjo. Je pa tekmecem uspela naslednja akcija, med katero protesti, da je šlo ob podaji Edmarja pred gol za ofsajd, niso zalegli. Iz ozadja je pritekel Leo Matos in z glavo neoviran usmeril žogo v mrežo. Med uvodnim podjetnejšim obdobjem Dnipro še do obetavne situacije ob poskusu Matheusa, nato pa boljše minute našega moštva, potrjene s poskusoma Ibraimija v 21. minuti in Filipovića (25.), ki nista bila dovolj natančna. Vratar Dnipra je bil na največji preizkušnji v 32. minuti, ko je dobro nameril z leve strani kazenskega prostora Vršič, a je Lastuvka uspel odbiti žogo. Še ena grožnja v 39. minuti, Ibraimi po prodoru do udarca, zadel je zunanji del mreže.

Nadaljevali smo v nespremenjeni zasedbi, prvo priložnost pa so si v nadaljevanju tekme pripravili tekmeci. Toda ob poskusu Seleznyova v 54. minuti se je izkazal Handanović. Nato je v dvoboju s pravo mero tekmovalnosti sledilo obdobje z ravnotežjem v igri, Vršič je v 67. minuti skušal z razdalje presenetiti vratarja Dnipra, ki je bil nekaj korakov izven svojega prostora, a je žoga padla ob vratnici. V 79. minuti so nas centimetri ločili od izenačenja, a je poskus Defendija z glavo z letečim posredovanjem ubranil Kucher. Nam se ni izšlo, na drugi strani pa so Ukrajinci uspeli zatresti mrežo. Izkoristili so napako v obrambni vrsti in Ruiz je iz bližine spravil žogo čez golovo črto.
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15