Članek
Z zmago do uvrstitve v play off Lige Europa, vijol'čno slavje pred 10.000 gledalci
NK MARIBOR - ABERDEEN FC 1:0 (0:0)
Milivoje Novaković ob novem mejniku, znova smo v play offu Lige Europa
Foto: Drago Wernig
4.8.2016 Maribor, stadion Ljudski vrt. UEFA Europa League, 3. krog kvalifikacij, povratna tekma. 10.000 gledalcev. Glavni sodnik: Nikola Popov. Pomočnika: Veselin Dobriyanov in Georgi Todorov. Četrti sodnik: Nikolay Yordanov (vsi Bolgarija). Delegat: Thibault De Gendt (Belgija). Kontrolor sojenja: Emil Božinovski (Makedonija).

NK MARIBOR: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Vrhovec, Pihler (od 77. Kabha), Vršič (od 89. Sallalich), Tavares, Bohar (od 72. Bajde), Novaković. Klop: Obradović, Viler, Mertelj, Kabha, Sallalich, Bajde, Sunny Omoregie. Trener: Darko Milanič.

ABERDEEN FC: Lewis, Logan, Taylor, Reynolds, Considine, Shinnie, Jack, McGinn (od 84. Wright), McLean (od 66. Storey), Burns (od 51. Stockley), Rooney. Klop: Alexander, O’Connor, Pawlett, Wright, Storie, Stockley, Storey. Trener: Derek McInnes.

Strelec: 1:0 Shinnie (90+3, avtogol)

Rumeni karton: Handanović (23), Shinnie (36), Novaković (39), Stockley (53, 61), Janža (54), Kabha (83), Wright (90+3).

Rdeči karton: Stockley (61, drugi rumeni karton).

Trenutek odločitve. Ljudski vrt bo dal odgovor o udeležencu play offa Lige Europa, pred skoraj polnimi tribunami v večeru, nabitem s čustvi. Pred začetnim sodniškim žvižgom smo z minuto molka počastili spomin na tragično preminula naša mlada nogometaša, Damjan Marjanović in Zoran Baljak sta izgubila življenje v torkovi prometni nesreči. Ekipa je v dvoboj, ki se je začel po predvidenem sporedu ob 20:15, šla s črnimi žalnimi trakovi na dresih.

Potek tekme:
1' - Po ganljivem in čustvenem slovesu, ko se je skoraj poln Ljudski vrt še zadnjič poslovil od preminulih fantov, so prvi s polovice krenili naši nogometaši! Odločno po napredovanje v play off... Za Zorana in Damjana!
5' - Vijol'čnih enajst na krilih bučnega Ljudskega vrta, na tribunah imamo 10.000 gledalcev...
11' - Prva nevarnejša priložnost za našo ekipo. Tavares je spretno podal do Novakovića, ki je žogo lepo spustil do Vršiča na rob kazenskega prostora, ta se je takoj odločil za udarec, a je meril naravnost v naročje škotskega vratarja.
14' - Handanović je s skokom pod noge pravočasno posredoval pred Rooneyem.
17' - Bohar je po desni strani krenil v bliskovit protinapad po podaji Tavaresa, a do zaključnega udarca vendarle ni prišlo.
23' - enajstmetrovka za goste... Prekratka podaja Šulerja do Handanovića, Rooney je žogo prestregel in naš vratar ga je bil primoran ustaviti s prekrškom. Najstrožja kazen za Aberdeen...
25' - Handanović je ubranil!!! Eksplozija navdušenja v Ljudskem vrtu, ko je Handa ustavil poskus Rooneyja!!!
28' - Po podaji Pihlerja iz kota je najvišje skočil Tavares, a je iz težkega položaja meril mimo vrat.
35' - Poskus Burnsa iz razdalje, Handanović brez težav lovi.
36' - Po prekršku nad Vrhovcem je Shinnie prejel rumeni karton.
38' - Bohar je s kakšnih tridesetih metrov nenatančno zaključil.
39' - Znova je bilo vroče v našem kazenskem prostoru, a je napad gostov, z odličnim posredovanjem, prekinil izvrstni Handanović.
43' - Kakšna predstava Handanovića! Tokrat je z odličnim posredovanjem z nogo ustavil Shinnieja, ki se je s strani sam znašel pred našimi vrati.

KONEC PRVEGA POLČASA

46' - Poskus McGinna iz bližine, vendar nekoliko s strani, je končal nad našimi vrati.
49' - Iz prostega strela je močno meril Vršič, Defendi je vratarja Lewisa še nekoliko oviral, škotski vratar pa se ni pustil zmesti in je žogo odbil nazaj v polje.
50' - Nova priložnost za Vršiča, ki pa tokrat iz ugodnega položaja žoge ni najbolje zadel.
52' - Pritisk naših fantov! Tokrat se je Novaković spretno obrnil na robu kazenskega prostora, strel pa mu je vratar Lewis še uspel obraniti. V nadaljevanju je sprožil še Vršič, ki pa je le za malo zgrešil cilj.
54' - Padec Janže v gostujočem kazenskem prostoru glavni sodnik Popov ni označil za enajstmetrovko.
61' - Gostje ostajajo z igralcem manj... Izključitev Stockleyja, ki je prejel še drugi rumeni karton!
70' - Pihler in Tavares sta lepo kombinirala, žal pa naš kapetan s kakšnih dvajsetih metrov ni najbolje zadel žoge.
72' - Boharja je v igri zamenjal Bajde.
74' - Pihler je z razdalje sprožil pravi projektil, ki pa je končal tik nad prečnikom gostujočih vrat.
77' - še druga menjava, Kabha je zamenjal Pihlerja.
79' - Kakšna priložnost Tavaresa, ki si je na petih metrih lepo sprejel odbito žogo, se sunkovito obrnil proti vratom, žal pa je meril tik ob levi vratnici vrat Aberdeena.
80' - Novaković je prodrl po levi strani, kjer si je iz težkega položaja priboril prostor za udarec, a vratar gostov je rutinsko opravil svoje delo.
83' - Vršič se je znašel v imenitni priložnosti v gostujočem kazenskem prostoru, a so mu udarec blokirali branilci Aberdeena.
85' - Rooney je nevarno zapretil, a je Handanović znova zanesljivo posredoval.
88' - Vršič je imenitno podal v kazenski prostor gostov do Bajdeta, ki je lepo zavrtel Taylorja, nadaljnje veselje pa mu je preprečil vratar Lewis.
89' - in tretja menjava v naših vrstah, Sallalich je zamenjal Vršiča.
90' - Ni še konec, še pet minut podaljška...

1:0 SHINNIE (93., AVTOGOL)
GOOOOOL!!!!! Shinnie je podal nazaj svojemu vratarju, kateremu pa je žoga pri izbijanju odskočila in končala za njegovim hrbtom!

KONEC TEKME

Zasluženo vijol'čno slavje, Ljudski vrt na nogah! Žreb jutri v Nyonu.

11.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
30
Celje
22
Luka Koper
21
Maribor
17
DNŠ Mura
14
Domžale
13
Bravo
10
Radomlje
10
Gorica
8
Tabor Sežana
7