Članek
Privajanje na razmere v Gruziji, zvečer še uradni trening na prizorišču tekme
POMEMBNA BO TUDI OSEBNA PRIPRAVA
Foto: Drago Wernig
Da se zgodovina ponavlja, potrjuje tudi zgodba o vrnitvi v Tbilisi. Prestolnica Gruzije ima vijol’čne goste znova po letu 2009.

“Tekme se vrstijo, tako da ni časa za razmišljanje za nazaj. Vedno nas vlečejo naprej novi izzivi, spoznavamo nove igralce, nasprotnike in se ne ukvarjamo preveč s preteklostjo,” o novem poglavju Darko Milanič, ki je vodil moštvo proti Witu ob začetku nove poti pred zdaj že devetimi leti (med zdajšnjimi igralci je bil ob remiju brez golov edini tedaj na igrišču Marcos Tavares).

Drugič torej na gruzijskih tleh, neposredno pa smo spoznali že tudi nasprotnika. Takrat na domačih tleh. Na običajni, koristni preizkušnji med poletnimi pripravami pred dvema letoma (v Bakovcih je bilo 2:2).
“Pripravljalne tekme so eno, kvalifikacije pa nekaj posvsem drugega. Jaz sem že pozabil, na to so me opozorili fantje. Viler si pri nas to vse zapomni in zabeleži. Seveda pa bo zdaj povsem drugačna zgodba in ne gre iskati vzporednic.”

Kakšna je Chikhura danes?
“Ostajam enakega mnenja kot takoj po žrebu. Nasprotnika smo spoznali in ob daljšem bivanju tukaj izkoristili še čas za dodatno analizo. Gruzijci veljajo za tehnično sposobne igralce, radi preigravajo in morali bomo biti zelo previdni pri teh situacijah 1 na 1. Zato bo posebnega pomena osebna priprava vsakega posameznika.”

Za ustrezno skupno pripravo na četrtkov dvoboj smo šli na pot že v torek.
“Ko se tekme vrstijo, moramo paziti na vse dejavnike. Na dovolj počitka, na naše privajanje na razmere v vroči Gruziji. Opravili smo uvajalni trening po prihodu, danes bomo trenirali še enkrat in se seznanili s prizoriščem tekme. Nasprotnik je v prednosti zaradi rednega igranja, vendar imamo zdaj za seboj že 3 uradne tekme in prihajamo v ritem.”

Za uvod smo ujeli zmagoviti ritem: po treh tekmah 3 zmage, ob razliki v zadetkih 8:0.
“Radi bi nadaljevali v podobnem slogu. Zmeraj ne bo šlo, vendar fantje delajo odlično. Smo trdni v dvobojih, znamo dobro predvidevati določene situacije in potrjujemo razigranost proti naprej. Vemo, da ne moreš biti vedno le napadalno usmerjen. Zato izhajamo iz trdne obrambe, potem pa na teh temeljih razvijemo napadalne kvalitete.”

Da ne gre vse povsem po načrtih, se je vmešala višja sila. Milec bo do nadaljnjega v ordinaciji namesto na igrišču.
“Ostali smo brez pomembnega člana moštva, ki daje svoj delež. Ob prihodu je prinesel dodano vrednost, moštvo se z njim dobro počuti. Zdaj ga nekaj časa ne bo in skušali bomo najti zamenjavo znotraj moštva. Fizioterapevti bodo poskrbeli, da bo čim prej na igrišču, mi pa bomo nekaj spremenili. Odločitve še ne bi razkrival. Če pogledamo Velenje, je prvič igral od začetka na prvenstveni tekmi Uskoković in odigral zelo solidno. To je ta način. Treniraš dobro, se pripravljaš, si osredotočen na delo in ko pride priložnost, jo moraš izkoristiti.”

Trenerjev načrt za 90 minut v Tbilisiju?
“Zelo pomembno bo imeti pravo zmagovalno miselnost. Včasih ne moreš streti nasprotnika, ko želiš in zato bo potrebna portrpežljivost. Želimo do ugodnega rezultata, prva tekma je zelo pomembna, kar se je izkazalo tudi v 1. krogu.”

Zadnje kadrovske novice: manjka Milec, sta pa zraven Šuler in Rajčević. Napovedi pri njima so optimistične, tako da bosta med kandidati za nastop. Uradni trening na stadionu Mikheil Meskhi bo v sredo v času tekme, ob 18:00 po našem času (20:00 po lokalnem).
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15