Članek
Odziv NK Maribor ob stopnjevanju niza ponavljajočih se sodniških napak v PLTS
KAR JE PREVEČ, JE PREVEČ
Foto: Drago Wernig
»Do tega koledarskega leta smo bili vedno mnenja, da smo lahko v Sloveniji srečni, da imamo takšno sojenje, kot ga imamo, saj v tem pozitivno odstopamo od sosednjih ali primerljivih držav. Leto 2018 pa je vse obrnilo na glavo in smo povsem izgubili zaupanje v faktor človeške napake oz. zaupanje v proste sodniške presoje. Zato smo se odločili, da opozorimo na anomalije. Na serije napak, ki se dogajajo v posameznih delih sezone in jih podkrepimo z argumenti, ob zbranem videogradivu. Nismo se oglasili zaradi derbija, zaradi ene ali dveh tekem. Izpostavljamo problematiko sojenja s preveliko napakami ne samo v našo škodo, ampak v ligi nasploh.

Ne potrebujemo medalj za svoje delo, le spoštovanje, ker je vse preveč ne dvomov ali ugibanj, ampak konkretnih dokazov, da v slovenskem klubskem nogometu na področju sojenja nekaj ni v redu. Dobivamo klice tudi iz drugih klubov, ki delijo naše mnenje. Razumemo napake, ki se lahko zgodijo. Tudi nam se. Nemogoče pa se je sprijazniti, da se sodniške napake dogajajo zdaj že v serijah. Napak je preveč. In ne govorimo o majhnih, ampak o tistih, ki odločajo. Še posebej moteče je spoznanje, da se storjene nepravilnosti nato še preveč kompenzirajo. Iz ene napake sodniki potem naredijo še drugo ali tretjo, s tem ko se odločijo za kompenzacijo po svoji presoji ali ugotovitvi drugačne vrste, da so pred tem ravnali napačno.

Pri našem ogorčenju ne gre samo za vidne in preveč očitne razlike pri tolmačenju pravil in presoji posameznih situacij. Dogajajo se tudi nedopustne zadeve, ki niso vidne vsem gledalcem - s primeri žaljenja na osebni ravni igralcev in strokovnega vodstva. Neprimernih besed, žalitev in podcenjevanja s strani sodnikov med tekmami je bilo v tem letu veliko več kot v preteklosti.

Klubi v slovenski ligi smo tukaj zaradi gledalcev, pred seboj imamo športne cilje in se želimo ukvarjati le z nogometom. Žal pa se namesto nogometašev in gledalcev postavljajo v ospredje osebe, ki igrajo nekakšno svojo ligo. Da je ironija popolna: plačujemo pa jih klubi. Za delo, ki ga smatrajo kot poligon za njihovo pripravo na evropske preizkušnje. Mi slovensko ligo jemljemo popolnoma resno. Z uspehi v domačem tekmovanju smo prihajali do evropskih mejnikov, do rezultatov, ki so prinašali večji rating slovenskemu nogometu in posledično tudi neposredne finančne pomoči preostalim klubom.

Zavedamo se, da s tem današnjim nastopom na nek način odpiramo pandorino skrinjico in da bomo zaradi tega morali zabiti še kakšen gol več kot do zdaj. Ampak ne moremo več molčati. Vse navedeno je mnenje večine klubov slovenske lige, ki pa se, razen redkih izjem, ne upajo javno izpostaviti. Vsi delamo napake in mi zaradi svojih napak trpimo, jih skušamo popraviti. Na drugi strani pa sodniki za svoje napake ne odgovarjajo in ne čutijo nobenih posledic."
20.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
42
Aluminij
38
Maribor
38
Celje
34
DNŠ Mura
33
Domžale
25
Triglav
20
Tabor Sežana
19
Bravo
17
Rudar
8