Članek
Trenerjeva analiza vijol'čne jeseni
RAZNOVRSTNOST JE POSTALA VELIKA PREDNOST
Foto: Grega Wernig
Ob koncu jesenskega dela še analiza prikazanega. Najprej ob pogovoru s trenerjem o vijol’čni uspešnosti po osvojenih točkah, učinkovitosti in obrambni trdnosti. Pa tudi o primerjavi letošnjega izhodišča z lanskim, o odločnosti v namenu, da zadržimo prednost ter ostanemo na vrhu tudi v maju. 

Ne samo zaradi točk. Prevlada je potrjena po vseh kriterijih: imamo tudi naj napad (55 doseženih golov) in naj obrambo jesenskega dela (16 dobljenih).
“Nujno potrebno je govoriti, trenirati, delati in biti pozoren na obe fazi. Ko kdaj omenim branjenje, ne govorim o tem, da se moramo braniti v svojem petmetrskem prostoru, ampak, da imamo v vsakem trenutku red v igri, tudi v trenutkih z žogo in to se nam pozna. Narediti je treba mešanico obeh faz in potem to deluje na pravi način. Dobro nam uspeva, ker smo postali raznovrstni v igri. Zadetki, katere dosegamo, način, na katerega zmagujemo, je vsakič drugačen. To je pomembna dimenzija, ki jo imamo kot moštvo. Z različnih pozicij uspemo ogrožati vrata in to so bili temelji za uspešno jesen," Darko Milanič v pogledu na dogajanje v preteklih mesecih.

Začeli smo 12.7. v Tirani, zaključili 7.12. v Velenju. 28 odigranih tekem in le trije porazi. Za popoln scenarij je zmanjkal le še skupinski del evropskega tekmovanja.
“To je prineslo določeno praznino, dejansko smo zelo pogrešali evropske tekme v jesenskem delu, ki smo jih bili vajeni. Ker človek vedno mora gledati naprej in smo v našem klubu izredno motivirani, bo še močneje izražena želja, da bi nam v prvem naslednjem poskusu spet uspelo. Manjkalo je, kar smo doživljali še eno leto nazaj, smo pa si našli motive v vseh vidikih domačega tekmovanja.”

Med domačimi uspešnimi serijami smo imeli le kakšen “preblisk” v obliki slabšega trenutka (poraz proti Muri, v derbiju doma), a smo tudi to obdobje prestali brez dodatnih zapletov.
“Delamo dobro, se trudimo. A tako ravnajo tudi drugi. Razumljivo, da ob koncu tedna včasih ne gre tako, kot smo si zamislili ob začetku. Zelo radi zmagujemo in potem ti je včasih še težje, ko ti ne gre, kot bi si želel. Vendar ko se po takšnih trenutkih zberemo, se znamo obnašati in to veliko pomeni. Treba je iti naprej, ne si ustvarjati prevelikega pritiska. Znamo se odzvati in ne podleči zunanjim dejavnikom, ki so včasih lahko tudi moteči. To zmore moštvo, to zna klub. Ne delamo cirkusa, ampak delamo naprej. Veliko znanja in izkušenj je v ljudeh, ki vodijo ta projekt in potem je veliko lažje tudi v takšnih trenutkih.”

V sezoni 2017/18 smo bili 1. po jesenskem delu, na koncu 2. Kaj storiti, da bi tokrat ostali na vrhu?
“V športu si odvisen od številnih dejavnikov. Če pogledamo, s kakšno vnemo opravljamo svoje delo, bi morali biti zmagovalci. Vendar je veliko dejavnikov, ki odločajo. Ko smo se poslavljali od 2017, sem rekel, da si želim, da bi bilo moštvo zdravo. To velja kot zelo pomembno tudi tokrat. Potem bomo zagotovo dobri. Spomnimo se, da smo v začetku leta takoj imeli velike težave s poškodbami in smo bili zelo drugačni. Izgubila se je samozavest, vnesla nervoza. Znali se bomo dobro pripraviti, veliko energije bomo vložili tudi v nadaljnje delo. Kvaliteta posameznikov je na visoki ravni. In tudi dela. Le da bomo zdravi. Zdaj je dovoljen in nujen odklop vsaj za nekaj časa. Zberemo se 7.1., kar pa seveda ne pomeni popolnega premora do takrat. Fantje so dobili individualne programe dela in bodo začeli z aktivnostmi po predvidenem programu in po določenih datumih. Tisti, ki so že v letih, bodo nekoliko dlje počivali. Pri njih bo predvsem pomembno, da uporabijo tudi občutek in ambicijo. V kakšnem stanju bodo prišli nazaj, bo velikega pomena za lažje skupno nadaljevanje.”

Kakšna bo trenerjeva želja za 2019?
“Naslov državnega prvaka.”
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15