Članek
U-17: največ točk, najmanj porazov, najboljša razlika v zadetkih in najbolj trdna obramba
NA PRAVI POTI
Muamer Vugdalić po uspešni jeseni: Nadgraditi dosedanje dobre temelje
Foto: Grega Wernig
Čez zimo bodo na vrhu tudi vijol’čni upi selekcije U-17. Kot jesenski prvaki z največ točkami (35), najmanj porazi (2), najboljšo razliko v zadetkih (+21) in z najbolj trdno obrambo (7 dobljenih golov).

Trenerjeva ocena prve polovice sezone je številkam primerna.
“Pogled na doseženo je lep. Predvsem ob spoznanju, da smo morali opraviti oblikovanje nove ekipe. Vemo, da je najtežje, ko se fantje iz U-15 preselijo v kadetsko selekcijo. To je obdobje prilagajanja, kar jih čaka v nadaljevanju karier. V začetnem delu sezone smo igrali všečen nogomet, a imeli nekaj težav, ki pa smo jih pozneje odpravili. Menim, da smo na pravi poti,” pravi Muamer Vugdalić.

Ob statistični analizi ne moremo mimo dosežka Žana Vipotnika, ki je zabil 17 golov in je prepričljivo prvi strelec lige.
“Odigral je odlično polovico sezone, veliko pomenil za moštvo in bi lahko zadel še večkrat. Žanovi zadetki so bili posledica golgeterske spretnosti, a tudi uigranih moštvenih akcij. V drugem delu sezone bo ena izmed nalog zadržati to učinkovitost na želenem nivoju in priključiti pri doseganju golov tudi druge igralce. Moramo pa vedeti, da so nekateri pred tem malo igrali in potem naenkrat postali nosilci igre. Prilagajanje pri posameznikih traja dlje, nekaterim uspe prej. Ob koncu jesenskega dela smo imeli nekaj smole, ko so se zgodile vrnitve igralcev z reprezentančnih akcij s poškodbami, smo pa bili dobro pripravljeni. To smo potrdili tudi s tem, da smo pogosto v drugem polčasu strli odpor tekmecev.”

Ob posamičnem je opazen tudi moštveni napredek.
“Ekipa je kompaktna, dobro stoji na igrišču. Fantje vedo, kako se obnašati, ko izgubijo žogo in kako, ko jo pridobijo. Ta kompaktnost je privedla tudi do učinkovitosti Vipotnika, do uspešne moštvene jeseni. V visoki in srednji coni smo igrali dobro fazo obrambe, nasprotniki so si ustvarjali malo priložnosti. Na desetih od petnajstih tekem nismo dobili zadetka, kar je za to starostno kategorijo zelo dobro. Veliko smo posvečali fazi v igri obrambe, a ne z namenom, da se branimo na svoji polovici igrišča, ampak z visokim presingom, kar nam je dobro uspevalo.”

Načrt za 2019: kakšne so predvidene aktivnosti do začetka spomladanskega dela?
“Vsak je dobil individualni program dela do 7. januarja, ko se spet zberemo. Potem bomo nadaljevali z našim učnim načrtom, zastavljenim v nogometni šoli. Želim približati igralce zahtevam, ki jih čakajo v mladinski ligi in potem v članskem nogometu. Prvenstvo se bo nadaljevalo 3. marca, do takrat bomo odigrali tudi 8, 9 pripravljalnih tekem. Klub nam je omogočil, da gremo vmes na priprave v Rovinj, potem pa gremo k naslednjim izzivom. Nadgraditi želimo dosedanje dobre temelje. Liga je izenačena, nimamo pritiska, da moramo biti prvi, seveda pa igranje za Maribor prinaša večje zahteve, želje po zmagah, zato bomo storili vse, da bi ostali na vrhu.”
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15