Članek
Športni direktor pred otvoritvijo sezone o ogledniški misiji in specifičnosti gostovanja na Islandiji
AMBICIOZNO, A PREVIDNO
Pogled proti evropski premieri: z optimizmom in s spoštljivostjo
Foto: Grega Wernig
Zaključna faza priprav, dosledno in temeljito v vseh pogledih. Zato od sobote tudi premik moštva na umetno travo, za prilagoditev na razmere, ki nas čakajo na otvoritvi sezone v Reykjaviku, kjer Valur skuša izkoristiti prednost domačega terena pred gostujočimi moštvi, manj vajenimi takšne igralne površine. Po vmesnem ogledu posnetkov pa je bila kot vselej pred evropskimi preizkušnjami opravljena tudi ogledniška misija.

Valur je zmagal tretjič zapored (za 3:1 proti moštvu KA Akureyri so zadeli Patrick Pedersen, Kristinn Freyr Sigurdsson in Andri Adolphsson), med gledalci na tribunah stadiona v Reykjaviku sta bila na tekmi 12. ligaškega kroga športni direktor Zlatko Zahovič in pomočnik trenerja Saša Gajser.
»Vsi smo osredotočeni na ta najslajši, a tudi najtežji del, na začetek evropske sezone. Razmišljamo pozitivno, ambiciozno, kot zmeraj. Ničesar nismo prepustili naključju, v živo je nekaj drugega spoznavati nasprotnika in zato je bilo pomembno vmes odpotovati na Islandijo. Valur je kakovostna, tekmovalna ekipa, ki ve, kaj počne in kaj hoče. Potrebna bo popolna zbranost, čaka nas ekipa, ki igra skupaj že 2 leti, ima avtomatizme v igri, izkušnje, v taktičnem smislu tudi načrt A ali B in je v tekmovalnem ritmu. Zavedamo se, da bomo morali odigrati 2 popolni tekmi, vsaka dodatna previdnost je dobrodošla. Glede na umetno travo in njihovo prednost v tekmovalnem ritmu bomo morali biti že prvi tekmi na vrhunski ravni,« po pridobljenih dodatnih spoznanjih o tekmecih s severnoatlantskega otoka in pred otvoritvijo sezone Zlatko Zahovič.

Prerez v številkah pravi, da je Valur 22-kratni državni prvak. Po slavju v 2018 so trenutno na prvenstveni lestvici na 5. mestu, zaradi slabšega starta, prav pred evropsko premiero pa so ujeli ritem in povrnili samozavest s štirimi zmagami v zadnjih petih tekmah. Moštvo večinoma sestavljajo Islandci, tudi prvi reprezentančni vratar Hannes Thor Halldorsson, ki je zaslovel z ubranjeno enajstmetrovko Messiju na svetovnem prvenstvu 2018. Prvi zvezdnik pa je danski napadalec Pascal Pedersen, najboljši strelec lanskega prvenstva (17 golov).

»Imamo izkušnje z islandskim nogometom, toda ta ekipa je stopnico, dve na višjem nivoju, kot je bil pred dvema letoma Hafnarfjördur. Upoštevati bo treba tudi spoznanje, da na njihovem stadionu ne bo tistega nogometnega ambienta, s sicer strastno, a samo eno tribuno. Tekma bo zelo, zelo specifična tudi v tem pogledu, toda verjamemo v naše sposobnosti. Čeprav bo za nas to šele začetek sezone, smo sposobni odigrati 2 tekmovalni, vrhunski tekmi.«

Dvoboj v Reykjaviku se bo v sredo začel ob 22. uri po našem času (20:00 po islandskem), na pot gre vijol'čna odprava v torek dopoldne z mariborskega letališča.
14.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
30
Maribor
25
Aluminij
25
DNŠ Mura
25
Celje
21
Bravo
13
Tabor Sežana
13
Domžale
13
Triglav
11
Rudar
5