Članek
Po štirih urah in 25. minutah leta prispeli na Islandijo
VZTRAJATI PRI SVOJEM NAČRTU
Foto: Grega Wernig
Odštevanje do otvoritve sezone končano, začela se je misija Islandija. 4 ure in 25 minut na letalu, 1 ura na avtobusu od letališča Keflavik do hotela, zvečer na trening na umetno travo. Gostovanje na severu Evrope pomeni v različnih pogledih prav posebno izkušnjo, o vseh specifičnih zakonitostih dvoboja v Reykjaviku v pogovoru s trenerjem.

O umetni travi…
“Fantje je ne marajo, predvsem starejši in tisti, ki na tej podlagi dolgo niso igrali. Mladim je lažje, saj so je vajeni s tekem mlajših selekcij. Doma smo oddelali 3 treninge na umetni travi, da bi dobili občutek. Obremenitve so bile drugačne, a ne prevelike, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb.”

O nasprotniku, ki nas čaka…
“Valur je v prednosti zaradi podlage in tekmovalnega ritma, na naši strani pa je kvaliteta. Imajo izkušnje, fizično moč, izjemno energijo, močno izražen timski duh. Tehnično so zelo dobri, nevarni iz prekinitev. Dovolj je opozoril, da bomo igrali proti tekmecem, ki jih moramo vzeti nadvse resno. Celotno sezono so igrali v eni postavitvi, zdaj, ko se jim je vrnil Pedersen, najboljši strelec v lanski sezoni, so se postavili drugače. Načrt, kako igrati, imamo, ne bi pa ga razkrivali, saj tudi oni spremljajo vse v povezavi z nami. Prepričan sem, da nam bo zamisel uspela.”

O seznamu potnikov…
“Doma so ostali poškodovani Zahović, Santos, Uskoković in Koblar, prav tako Dervišević, Bajde, Ogrinec, Žugelj ter Irgolič. Kader je relativno širok in sprejeta je odločitev, da nekateri ostanejo doma. Vmes bodo trenirali v Ljudskem vrtu.”

O sestavi enajsterice…
“Kot v preteklosti bomo tudi v prihodnje prilagajali postavo določenim zahtevam, včasih nasprotniku, v tem primeru tudi podlagi. Umetna trava je posebnost, zato bo treba upoštevati vse okoliščine in izbrali bomo najprimernejše za nastop.”

O premieri z dvojno težo…
“Moštvo zmeraj raste s tekmami, nam se vedno dogaja, da moramo biti že na prvi uradni tekmi na visokem nivoju. Tudi tokrat ne bo nič drugače.”

… in še o eni specifiki, ozračju na majhnem otoškem stadionu.
“Imajo samo eno tribuno. Verjetno bo polna, imeli bodo podporo, vendar ne moremo primerjati tega ozračja z našim ali na drugih stadionih. Vse te faktorje, ki so drugačni, je treba odmisliti in se prilagoditi ter uresničiti naš načrt tekme,” v napovedniku otvoritve sezone Darko Milanič.

Valur – Maribor. Sreda, 22:00 po našem času (20:00 po islandskem). O dogajanju v vijol’čni bazi v Reykjaviku obširno na vseh klubskih kanalih.14.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
27
Maribor
25
Aluminij
25
DNŠ Mura
25
Celje
21
Bravo
13
Tabor Sežana
13
Domžale
13
Triglav
11
Rudar
5