Članek
UEFA Champions League, kvalifikacije, krog št. 2
NK MARIBOR - AIK 2:1 (2:1)
Tretja evropska tekma v tem poletju, tretja zmaga
Foto: Grega Wernig
24.7.2019 Ljudski vrt. Kvalifikacije za UEFA Champions League, 2. krog, prva tekma. 7816 gledalcev. Sodnik: Sascha Stegemann. Pomočnika: Marco Achmüller in Sven Waschitzki. Četrti sodnik: Harm Osmers (vsi Nemčija). Kontrolor sojenja: Manuel Lopez Fernandez (Španija). Delegat: Andrey Medintsev (Bolgarija).

NK MARIBOR: Pirić, Milec, Ivković, Peričić, Viler, Vrhovec, Cretu, Hotić, Kotnik (79' Požeg Vancaš), Kronaveter, Tavares (87' Mešanović). Klop: Handanović, Klinar, Pihler, Ogrinec, Kramarič, Požeg Vancaš, Mešanović. Trener: Darko Milanič.

AIK: Linner, Granli, Karlsson, Mets, Adu, Saletros (79' Lindkvist), Rashidi, Larsson, Elyounoussi, Sigthorsson (62' Obasi). Goitom. Klop: Janošević, Lindkvist, Dimitriadis, Stefanelli, Hussein, Ylatupa, Obasi. Trener: Rikard Norling.

Strelci: 1:0 Kronaveter (6), 1:1 Goitom (28), 2:1 Ivković (38)

Rumeni karton: Cretu (13) 

Naslednji evropski večer v Ljudskem vrtu, Prvih 90 minut boja za 3. kvalifikacij za uvrstitev v Ligo prvakov. Pred nami je nestrpno pričakovani dvoboj s švedskim prvakom, ki ga začenjamo z enajsterico, ki je izločila Valur. Manjkajo poškodovani Zahović, Rajčević, Kolmanič, Uskoković, izven kadra Dervišević, Bajde in Santos. Pri gostih se je zgodila poškodba na ogrevanju: Rashidi bo zamenjal Lundstroma, ki je bil predviden za nastop od 1. minute, na klop Stefanelli. Začenjamo ob 20:15.

Potek tekme

1' gremo Maribor!

1:0 KRONAVETER (6)
Goool! Akcijo z leve je za gol začel Kotnik s podajo do Hotića, ta je lepo podal v prostor do Kronavetra, ki je žogo poslal za Linnerja! Lepa akcija in zaključek s konico desne kopačke. Ljduski vrt na nogah.

13' rumeni karton Alexandru Cretu, zaradi prekrška za zaustavitev protinapada in posredovanja izza hrbta.
15' akcija gostov po desni strani, po predložku Rashidija je v kot odbil Viler.
26' prekršek Goitoma nad Peričićem s komolcem na sredini igrišča. Sodnik Stegemann ga je le opozoril.

1:1 GOITOM (28)
Izenačenje. Po protinapadu je z desne strani sredine igrišča za zadetek gostov podal Larsson, Goitom pa je ob dvoboju z Ivkovićem zadel v oddaljeni levi kot Pirića.

32' brez prepovedanega položaja Goitoma na desni strani roba kazenskega prostora in podaja do Elyonussija. Obramba Pirića.
33' poskus Hotića iz skoraj mrtvega kota neposredno v vratarja Linnerja, Švedi so uspeli odbiti.
34' značilen prodor Hotića po desni strani, žoga mimo leve vratnice.
37' strel Kronavetra z levo nogo odbit v kot. Kot iz leve strani.

2:1 IVKOVIĆ (38)
Gooool! Spet vodimo, nebeški skok Ivkovića! Po izborjenem kotu je uspešno za zadetek podal Rok Kronaveter. Ivković se je znebil čuvaja Sigthorssona, vratar Linner je ostal brez vseh možnosti za posredovanje.

KONEC PRVEGA POLČASA

46' začetek 2. polčasa, brez sprememb v vijol'čni enajsterici
55' akcija po levi strani, ki jo je zaključil Kotnik. Švedi so uspeli odbiti.
56' po desni strani je proti gol-avt liniji prodiral Hotić. Med tremi igralci AIK-a je uspel podati do Tavaresa, ki ni prišel do zaključka.
59' kombinacija Milec-Hotić in izjemno preigravanje Hotića v kazenski prostor. Podaja Hotića je prišla do Kronavetra, ki je po dveh obratih nastreljal Karlssona.
61' ponoven prodor Hotića in poskus z roba kazenskega prostora, ki ga je Linner s težavo odbil. Na odbito žogo sta krenila Tavares in Kronaveter, vendar je ta šla za las mimo strelca prvega zadetka.
63' Kotnik v je v iskanju prvenca zadel enega od švedskih branilcev. Kot za Maribor. Po kotu Kronavetra se je žoga odbila prav do Kotnika, ki se je takoj odločil za udarec, vendar žoga mimo leve vrtatnice.
66' nevarna situacija v kazenskem prostoru Maribora, v kateri se je znašel vezist Saletros, vendar ni uspel zaključiti.
70' ponovno sijajen prodor Hotića iz desne v sredino in globinska žoga za Kotnika. Močan strel je šel približno meter nad prečko.
73' prenos žoge Cretuja do Vilerja, ki je z diagonalo v kazenskem prostoru iskal Tavaresa. Odbita žoga Švedov v kot.
79' prva menjava pri vijoličastih: ob glasnem aplavzu je igro zapustil Kotnik, namesto njega v igro Požeg Vancaš.
84' Požeg Vancaš je imel prvi resnejši stik na tekmi, udarec s približno tridesetih metrov mimo desne vratnice Linnerja.
87' ponovno je poskusil Požeg Vancaš, z roba leve strani kazenskega prostora je zavrtinčil žogo proti daljšemu kotu, vendar ciljal mimo gola.
88' druga menjava vijoličastih: ob bučnem aplavzu namesto kapetana Marcosa Tavaresa vstopa Jasmin Mešanović.
90+3' Stadion znova na nogah: izjemna akcija Milca, ki je dvignil žogo Kronavetru preko švedske obrambe. Ta je iz voleja streljal pod prečko, vendar je izjemen poskus preprečil Linner, ki je žogo poslal v kot.

KONEC TEKME

Povratna tekma v Stockholmu bo v sredo, 31.7. Z začetkom ob 19. uri.32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
65
Celje
61
Maribor
58
Aluminij
51
DNŠ Mura
50
Bravo
44
Tabor Sežana
37
Domžale
36
Triglav
31
Rudar
10