Članek
Junaka iz Stockholma: Cretu & Kotnik
NIMAMO ENEGA, VSI KOT HEROJI
"Trenutni vrhunec moje kariere, čeprav sem prepričan, da jih je pred menoj še veliko.”
Foto: Grega Wernig
Dramatično, le za tiste z dobrimi živci, a zaradi čustvenega finiša še slajše. Čez AIK, v 3. krog z vztrajnostjo in kvaliteto. Rekli smo, gremo po gol v gosteh. Zabili smo 2, junaka Stockholma sta bila Alexandru Cretu in Andrej Kotnik.

Gol za napredovanje v 117. minuti je tudi dosedanji gol kariere za našega bojevitega romunskega vezista: »Ne počutim se kot heroj, vesel sem, da smo napredovali. Celotna ekipa se je borila, bila je težka tekma. Vedeli smo, da nam ne bo lahko, ker imajo kvalitetne igralce, garače, ki se za klub borijo 120 minut. Tisti, ki je boljše pripravljen, v takšnih tekmah napreduje. Tokrat smo se še bolj borili, igrali bolje kot AIK in zasluženo napredovali.”

Za prvi izbruh veselja je poskrbel Andrej Kotnik, ki je po dobrih igrah za nadgradnjo čakal le še na trenutek, ko bo zatresel mrežo. Primernejšega si ni mogel izbrati... “Na prejšnjih tekmah sem bil večkrat blizu, a se mi ni posrečilo, žoga enostavno ni šla v gol. Zdaj pa zadetek ob ravno pravem času, zelo sem vesel. Lahko rečemo, da gre za trenutni vrhunec moje kariere, čeprav sem prepričan, da je pred menoj še veliko novih mejnikov.”

Za navijače je bilo tekmo zelo težko spremljati: najprej zaostanek, potem olajšanje ob zadetku za 1:1. Spet je zadel AIK, nato so Švedi zabili še en gol v prvem podaljšku, pa popolna drama z golom za 3. krog v 117. minuti. Kakšni so občutki igralcev v takšnih razmerah, ko odloča marsikaj?
Kotnik: »Med samo tekmo čutiš živčnost, hočeš zadeti v takšnih prelomnih trenutkih. Zaostajali smo dvakrat, tudi z dvema goloma, a tudi v takšnih trenutkih moraš verjeti do konca. Dokler se ne konča tekma, moraš narediti, kar lahko. Tudi ko sem šel iz igre, sem spodbujal fante, skupaj smo naredili veliko delo. Velike pohvale fantom za boj in napredovanje. Po tekmi je sledilo olajšanje, kratko slavje, toda časa za veselje ni veliko, saj gremo novim tekmam in novim zmagam naproti.«
Cretu: “Če želiš napredovati, se moraš izkazati tudi kot gospodar na terenu. Naša ekipa je nadzorovala tekmo. Kljub golu za 1:0 tekmece niso imeli več žoge v svoji posesti, da bi tako nadzirali igro, za 2:1 so zadeli iz prostega strela. Imeli so dva odlična napadalca. Goitom je izjemen igralec, vendar sta naša obrambna in zvezna vrsta napade dobro zaustavljali. Če igraš doma in si želiš igrati v Ligi prvakov moraš vršiti več pritiska, igrati bolj ostro. Maribor je velik klub, je ekipa z izkušnjami iz Lige prvakov, številnih evropskih dvobojev in te smo znali izkoristiti na najboljši način.«

Vrnitev domov je bila zaradi tehničnih težav z letom preložena in zahtevala še eno nočitev v švedski prestolnici, priprave na naslednjo tekmo bodo krajše. Strokovni štab bo medtem že analiziral tudi Rosenborg, toda v fokusu bo do sobote le Mura. Norvežani pridejo na vrsto spet v nedeljskem jutru.
17.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
36
Maribor
34
Aluminij
34
DNŠ Mura
31
Celje
28
Tabor Sežana
17
Triglav
17
Domžale
16
Bravo
13
Rudar
7