Članek
Med odštevanjem do srede predstavitev nasprotnika: Saša Gajser o Rosenborgu
DRUGAČNI OD ŠVEDOV
Foto: Grega Wernig
Sarpsborg – Rosenborg. 1:1. Gledalcev 7042, na tribunah pa tudi odposlanec iz Ljudskega vrta. Kot pred tem islandskega in švedskega je tudi norveškega prvaka na tekmi državnega prvenstva skavtiral pomočnik trenerja Saša Gajser.

Kakšne so ugotovitve? Med odštevanjem do sredinega spektakla je najbolj pogosto vprašanje, kakšna je primerjava AIK-Rosenborg?
“Norveški prvaki so drugačni, v postavitvi in načinu igre, medtem ko zagotovo lahko najdemo določene vzporednice med prejšnjim in naslednjim evropskim tekmecem. Način, kako se lotevajo tekme, je podoben. Skandinavske ekipe so dosledne pri načinu, ki ga imajo, od tega ne odstopajo. Se pa v primerjavi s Švedi razlikujejo nekatere podrobnosti pri načinu, kako napadajo ali se branijo. Pozorni bomo morali biti na številne predložke in vtekanja velikega števila igralcev v kazenski prostor, predvsem pa na spoznanje, kako zelo jih zanima t.i. druga žoga. Zelo so odločni in agresivni pri tem namenu, hočejo pobrati vsako žogo, ki se odbije ter potem iz teh situacij postanejo nevarni,” v temeljiti analizi Rosenborga Saša Gajser.

Obeta se trd boj, za napredovanje potrebujemo brezhibno izvedbo doma in v gosteh.
“Čaka nas še en zahteven dvoboj, v kondicijskem smislu zelo podoben kot s Švedi. Predvsem pa moramo razmišljati o sebi, se dobro pripraviti na prvo tekmo in ne dovoliti, da bi šel potek v smer, ki si jo želijo oni. Vse dobre zadeve, ki jih ima AIK, smo na domači tekmi izničili in jim nismo omogočili pravih priložnosti. V Stockholmu smo to nepotrebno počeli slabše. Zato je treba zdaj ponoviti predstavo iz Ljudskega vrta. Če bomo obe tekmi odigrali na enak način, s pravilno taktično kulturo, verjamem, da bomo uspešni.”

Rosenborg. Prvak Norveške 26–krat, nazadnje lani. Klub z bogato tradicijo, dolgoletna stalnica v vrhu norveškega nogometa in tudi v skupinskem delu evropskih tekmovanj; v Ligi prvakov kar 11-krat. Naš nasprotnik v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov je po šestnajstih odigranih tekmah letošnjega prvenstva na 6. mestu (7 zmag, 4 remije in 5 porazov), v kvalifikacijah pa je izločil Linfield in BATE. Prvi strelec je Alexander Soderlund, ki je zabil 5 golov.
20.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
42
Aluminij
38
Maribor
38
Celje
34
DNŠ Mura
33
Domžale
25
Triglav
20
Tabor Sežana
19
Bravo
17
Rudar
8