Članek
25.8.1999. Dan, ko smo vijol’čno zgodovino začeli pisati na novo. Liga prvakov, prvič!
DANES JE VIJOL'ČNI DAN...
Foto: Drago Wernig
Konec devetdesetih. Začetek serijskega zbiranja naslovov in obuditev danes tako prepoznavnega Maribor, šampion! Vmes tudi začetek vpisovanja Maribora na evropski zemljevid in ob koncu poletja 1999 prvi velik uspeh slovenskega klubskega nogometa. Pravljica v vijoličastem: Maribor v ligi prvakov!

Šlo je korak za korakom. Vrata raja so se nekoliko odprla ob prvem naskoku med evropsko elito leta 1997 proti Bešiktašu, z eno nogo smo že bili čez prag v naslednjem poskusu proti PSV Eindhovnu, na stežaj pa so jih fantje odprli 25. 8. 1999 z izločitvijo Olympique Lyona. Mejnik je napovedal silovit vstop v kvalifikacije: s 5:1 v Ljudskem vrtu proti Genku, tako da napredovanja ni preprečil poraz v Belgiji z 0:3.

Potem pa nepozabna noč v Lyonu in po zmagi z 1:0 (Filipović) je bila najtežja misija, kako priti do vstopnic za povratni obračun v Ljudskem vrtu. Ob začetku predprodaje so mnogi prebedeli noč na prostem, pred blagajnami. Le najvztrajnejši so si zagotovili mesta na tribunah, v splošni evforiji na igrišču pa so se vijol’čni bojevniki pod vodstvom Bojana Prašnikarja primerno oddolžili za vso podporo. Francoski prvaki so bili znova na kolenih, Ante Šimundža in Stipe Balajić sta zadela za nepopisno slavje. Da ne pozabimo: proti Lyonu so igrali Simeunovič, Židan, Vugdalič (Filekovič), Čipi, Galič, Šarkezi, Balajić (Karič), Sešlar, Djuranovič, Šimundža (Filipović), Bozgo.

Žreb v Monte Carlu nam je nato namenil skupino A, kjer so čakali Lazio, Dinamo Kijev in Bayer Leverkusen. Senzacij kar ni bilo konec. Z zmago v Kijevu z 1:0 (Šimundža) smo se po uvodnem krogu celo znašli na prvem mestu, do konca tekmovanja pa smo prišli do točke še v Leverkusnu in se nadvse častno poslovili.

Liga prvakov, prvič! Ob 20-letnici mejnika pa smo zdaj že trikratni udeleženci skupinskega dela elitnega tekmovanja.

#MiSmoMaribor
9.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
18
Aluminij
18
Celje
16
DNŠ Mura
16
Maribor
15
Bravo
11
Tabor Sežana
10
Domžale
7
Triglav
6
Rudar
4