Članek
Na 9. zimske priprave, da bi dočakal 341. tekmo v vijoličastem: Jasmin Handanović o receptu za dolgo kariero
NEHAL SEM JIH ŠTETI
"Strokovno vodstvo v klubu je vedelo, da sem na razpolago"
Foto: Grega Wernig
Poškodba kolena je preložila rekord, ni še postal najstarejši z nastopom na slovenskih prvoligaških igriščih, toda motiv je še vedno takšen, kot bi čakal, da bo branil prvič. Jasmin Handanović nima popolnega premora po koncu sezone, obiskuje terapije in dela na skrajšanju časa okrevanja po poškodbi. Vse z namenom, da prvi dan priprav začne na puno. Da bi spomladi povečal izjemno serijo 340. tekem, ki ga na večni vijol’čni lestvici uvršča na 5. mesto. Med odštevanjem do začetka priprav o analizi jeseni in napovedi pomladi, o receptu za podaljšanje kariere, sporočilu mladim ter tudi o prvem pogledu proti usmeritvi po koncu aktivne športne poti.

Katere po vrsti bodo zate priprave, ki te čakajo po novem letu?
“Uf... V Mariboru bodo zame devete, v karieri pa sem jim že nehal šteti,” pravi mladostniški 41-letnik, ki namesto počitnic obiskuje terapije in ne bo imel večjih premikov v prihodnjih dneh.

“Stanje se izboljšuje. Z zdravniško službo smo se se dogovorili, da ta premor čim boljše izkoristimo. Da odpravimo poškodbo kolena in zaenkrat je pogled optimističen. Spored je takšen, da vsak drugi dan opravljam terapije in napredek je že opazen. Drugače pa je urnik poln, saj skušam čim več pomagati pri izpolnjevanju šolskih obveznosti otrok. Zato tudi ne bomo odšli nikamor daleč na počitnice. Krajši oddih bo ob slovenski obali, ki ga bomo povezali z obiskom družine in s kakšnim izletom.”

Vijol’čni decembrski intervju začnimo z razčlenitvijo jeseni…
“Lahko bi bilo boljše, lahko tudi slabše, ampak zaostanek štirih točk lahko nadoknadimo. Zelo pomembni bosta že prvi tekmi spomladanskega dela. Priprave bodo dolge, moštvo bo imelo več bo časa za skupno delo, kot smo ga imeli poleti. Poletje je kratko v tem pogledu, ob tem so prišli številni novi igralci. Hitro so se začele tekme, z izzivi evropskih kvalifikacij in to privajanje novincev na vse zahteve se je vmes odražalo tudi rezultatsko. Vsi smo dobro delali, si prizadevali za dobre rezultate, toda pride tudi obdobje nihanj. Odkar sem v Mariboru, so nihanja zmeraj obstajala. Tokrat so morda bila najdlje trajajoča. Ko smo igrali z ekipami iz zgornjega dela, je šlo. Se pa nam je poznalo preveč nihanj v igri v dvobojih z nižjeuvrščenimi moštvi.”

… in nadaljujmo s pogledom proti jeseni.
“Liga še ni bila tako izenačena. Lani smo v jesenskem delu osvojili več točk, tokrat pa je prilagajanje novih igralcev trajalo dlje. Zato se bo treba dobro spočiti, temeljito analizirati jesen in oceniti, kje so bile naše slabosti, kaj še lahko popravimo. Dobro je treba kreniti v priprave in s čim manj poškodbami priti do prvih dveh tekem. Tempirali bomo formo za dober začetek, vse pa bo povezano tudi z dobro psihološko pripravo. Zavedamo se, da bo storjeno čez zimo pomenilo bazo za celotno leto.”

Po nastopu v Velenju in vmesnem vstopu v Domžalah je Jasmin vrnil občutke med vratnicama s štirimi zaporednimi nastopi.
“Vratarska konkurenca je bila v Mariboru zmeraj huda. Pirić je izvrsten vratar, Cotman dela zelo dobro. Med seboj se temeljito poznamo, vemo, kako dihamo in si skušamo pomagati. S klopi lahko boljše opaziš situacije, a ne moreš neposredno pomagati. Ni lahko, ko nisi na igrišču, si pa lahko ob dobri miselnosti v pomoč moštvu. Z nasveti in podporo. Strokovno vodstvo v klubu je vedelo, da sem na razpolago. Ocenili so, da je čas za spremembo, določeno svežino.”

Bliža se 42. rojstni dan, a je naš najizkušenejši mož še vedno sinonim za stanovitnost. Recept za podaljšanje kariere je v takšnem primeru treba podrobneje predstaviti.
“Preprosto moraš spremeniti način življenja, prehrano. Pri teh letih je regeneracija drugačna, zato je pomembno prilagajanje. Treba se je posvečati vsem dejavnikom, pred treningom, po treningu, tudi v trenutkih, ko nisi na stadionu. Spanje je zelo pomembno, ustrezen počitek med treningi. Ritem tekem je vse zahtevnejši, v fiziki se zadeve stopnjujejo in vsi igralci bodo morali kar zgodaj paziti na prehrano, počitek, odnos do dela. Ne gre za veliko znanost, počasi bodo to morali uveljavljati tudi mladi. In biti spoštljivi do svojih obveznosti.”

Kako po karieri?
“Razmišljam o trenerskih vodah. Dokler imam pogodbo, se zdaj še povsem osredodočam na tekmovalne obveznosti. Še bo čas za šolanje, nadaljnje izobraževanje. Vidim pa se v vlogi, da bi lahko pomagal v mladinski šoli. Da pripravimo fante, bodoče nadarjene vratarje, na zahteve članskega nogometa. Da pridejo na višji nivo dobro pripravljeni in potem le nadgrajujejo zadeve.”
 20.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
42
Aluminij
38
Maribor
38
Celje
34
DNŠ Mura
33
Domžale
25
Triglav
20
Tabor Sežana
19
Bravo
17
Rudar
8