Članek
Oliver Bogatinov o skrbi za vijol’čno prihodnost, doslej storjenem in prihodnjih smernicah
BOLJ RAZUMETI POMEN VZTRAJNOSTI
Foto: Grega Wernig
Ko ocenjujemo jesenski del, je čas tudi za povzetek dogajanja v nogometni šoli. Aktivnosti v polnem obsegu od vijol’čnega nogometnega vrtca do zaključne faze priprav na zahteve članskega nogometa so za leto 2019 zaključene.

Tekmovalne oz. prvoligaške selekcije so opravile 442 trening aktivnosti, odigrale 58 prvenstvenih in 34 prijateljskih tekem ter sodelovale na štirih mednarodnih turnirjih. Dve izmed treh najstarejših selekcij sta po jesenskem delu na vrhu lestvice, zaradi slabšega uvoda je točkovni zaostanek nastal v mladinski ligi.

“Tekmovalni cilji so v Mariboru vedno najvišji in temu primerna so tudi pričakovanja ter zahteve. Selekciji U15 in U17 izpolnjujeta ta visoka pričakovanja, mladinska nekoliko manj. Kadeti, ki jih vodi Danijel Širec in mu pri delu pomaga Marko Barun, so zaključili jesenski del brez poraza, ekipa U15 pod vodstvom Matjaža Keka ml. je prva na lestvici in ima 8 točk prednosti pred drugouvrščeno ekipo, trenutno pa so hkrati ogrodje reprezentantov Slovenije. Mladinci pod vodstvom Milana Žurmana in prvega sodelavca Boštjana Merca pa zasedajo trenutno 5. mesto, vendar se z uspešno odigranimi preloženimi tekmami lahko povzpnejo dva mesta višje, kar bi bilo dobro izhodišče za napadanje vrha v spomladanskem delu prvenstva,” o storjenem strokovni vodja NŠ NK Maribor Oliver Bogatinov.

Rezultat ni osrednje merilo delovanja, a seveda ima težo. Vpeljane pa so različne metode, da pripeljemo nadarjene fante skozi proces usposabljanja na pravo razvojno pot in pripravimo na zahteve članskega nogometa.
“Rezultat mogoče ni v ospredju, vendar je nogomet tekmovalni šport in fantje se morajo naučiti tekmovati, da bi bili lahko uspešni v svojem početju. Potencial se lahko razvija tudi brez rezultata, vendar pravo vrednost dobi le v primerjavi z drugimi, kar pa nujno vodi v tekmovalnost. V članskem nogometu, ki je hkrati že mnogo bolj profesionalen in kjer je ta vidik toliko bolj pomemben, pa naši fantje iz mladinske šole še niso najbolj pripravljeni in usposobljeni za ta svet. Star slovenski pregovor pravi vztrajnost je lepa čednost in starejše generacije igralcev mnogo bolj razumejo ta rek, kot jo mladi. Izkušnje so naredile svoje, nekaj pa je tudi družbeno pogojenega, saj opažam, da vztrajnost danes ni tako izrazita vrlina. Po drugi strani pa je tudi res, da je potrebno vedeti, kdaj se premakniti in iti naprej.”

Po odločitvi, da prvoligaško klop zamenja za izziv skrbi za prihodnost vijol’čnih upov, je Oliver Bogatinov skupaj s trenerji in vsemi sodelavci zasnoval nov projekt. Kako je v drugačni vlogi?
“V novi vlogi čas teče počasneje. To pomeni, da se spremembe dogajajo počasneje in vpliv je lahko dolgoročen. Sam verjamem v tim in interdisciplinarno sodelovanju znotraj tima, zato je prvi projekt kreiranje tima oziroma timov. Le skupaj smo lahko uspešni.”

Ob spremljanju vseh smernic nogometnega razvoja skušamo nenehno dvigovati tudi kriterije dela v šoli, skrbeti za izobraževanje strokovnega kadra. Leto je bilo zaključeno z delovnim obiskom pri Atalanti, v 2020 sledijo novi izzivi.
“Obisk Atalante je le eden v sklopu kreiranja tima in standardov dela. To ne pomeni, da želimo kogarkoli posnemati, saj je kopija vedno slab nadomestek originalu. Želimo izhajati iz našega kuba, naše kulture, naših običajev in naših zmožnosti, da bi lahko razvijali potenciale, ki so nam značilni in unikatni vsakemu posamezniku posebej. Smernice nogometnega razvoja so danes vidne in lahko dostopne, kot še nikoli doslej v zgodovini nogometa. Ogledi tekem v živo, posnetki treningov in tekem, intervjuji, komentarji in hitra ter instantna komunikacija z ljudmi na drugem koncu sveta, vse to je mogoče na račun trenutne tehnike in tehnologije. Za kreiranje novih znanj pa je potrebno mnogo več kot dostop do vsebin. Pred nami je še veliko dela in lotili se ga bomo z veliko vnemo. Vse z namenom, da peljemo vijol’čno prihodnost v pravo smer.”20.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
42
Aluminij
38
Maribor
38
Celje
34
DNŠ Mura
33
Domžale
25
Triglav
20
Tabor Sežana
19
Bravo
17
Rudar
8