Članek
Analiza priprav s trenerjem: kaj smo že, kje smo trenutno in kaj še moramo
ZDAJ TUDI DOMA 24 UR ZA NOGOMET
Gregor Bajde z odločnostjo v boj za več minut na igrišču
Foto: Grega Wernig
Misija Turčija zaključena. Analiza storjenega v preteklih dveh tednih ob pogovoru s trenerjem, ki je predstavil vse najaktualnejše zadeve.

O zadnji tekmi proti moštvu DAC-a…
“Odigrali smo zelo dobro. Fantje so skozi celotno tekmo igrali pametno, bili razigrani. Sodelovanje in kombinatoriko smo imeli že tretjo tekmo zapored na ustreznem nivoju, tokrat smo bili tudi bistveno bolj konkretni v napadu, z veliko zaključki. Iz teh priložnosti bi lahko še kdaj zabili, vendar smo igrali proti kakovostnemu nasprotniku, tako da je skupna ocena zadnjega nastopa in priprav nasploh pozitivna.”

O zmanjšanem številu napak…
“Še zmeraj se nam včasih zgodi, da hitimo, ko še ni čas za iti naprej. Toda prišli smo do mirnih izhodov od vratarja, imamo dober prehod po odvzeti žogi. Znali smo se dobro postaviti v prostoru in večino faz tekem je bilo zadovoljivih.”

O pridobljeni homogenosti moštva…
“To sem izpostavil ob zboru kot zelo pomemben dejavnik in naredili smo korake naprej. Proti Lechu še ne, saj smo bili na igrišču tiho, brez ustreznega odziva in delovali preveč samostojno. Potem se je iz tekme v tekmo izboljševalo. Takoj proti Vojvodini, ne glede na razplet tudi proti Rapidu, predvsem pa na zadnji tekmi, ko sem že videl posameznike, ki živijo za to, da bi moštvo bilo dobro. Razen Kronavetra in Bajdeta so ob zaključku vsi dobili 90 minut, tudi na naslednji tekmi proti Rudarju bo podobno. Več minut prinaša več tekmovalnih občutkov in samozavesti. Z ostalimi pa bomo trenirali, da bodo pripravljeni, ko bodo dobili priložnost.”

O novi vlogi, ki jo je dobil Luka Koblar...
“Dejansko je v tem trenutku tam, kot pričakujemo. Fant je pokazal stabilnost, je v dobrem procesu dela, z ostalimi v obrambi se je dobro ujel, kemija med njimi funkcionira. Starejši soigralci, ki igrajo zraven njega, so mu pripravljeni pomagati in Koblarjeva naloga je nadaljevati v takšnem slogu. Glede na njegovo mladost in specifičnost igralnega položaja imam dober občutek. Da potrebuje čas, ni dvoma. Je pa nedvomno zelo okrepil konkurenco v obrambni vrsti.”

O zamenjavi za Hotića
“Če pogledamo zadnjo tekmo, si Bajde zasluži pohvale. Bil je zelo aktiven, sodeloval pri zadetku in nasploh imel veliko obetavnih, rezonskih zadev. Tudi Felipe Santos, ki je vstopil v igro in pred tem zelo dobro odigral proti Vojvodini, je opozoril nase, tako da se bosta enakovredno borila za ta položaj. Oba sta lahko mirna, vendar odločna v namenu, da bosta zasedla svoje mesto.”

O zdravstvenem kartonu….
Mešanović ima že ves teden težave z vratnim delom hrbtenice, ne sme v dvoboje in zato ga zdaj ne moremo šteti med trenutne kandidate. Počakati moramo, kaj bo pokazal pregled po vrnitvi domov. Mihelič še ni nared, Handanović je začel z vratarskimi treningi. Ostali so zdravi. Tudi Tavares in Peričić, ki sta namesto tekme imela trening, s ciljem, da bi bila pripravljena za največje napore.”

O osmoljencu priprav…
“Žal smo dalj časa ostali brez Klinarja. Njegova zgodovina poškodb kolena je dolga, zgodila se mu je nova. In to na neverjeten način: ne pri nogometu, ampak pri vsakdanjem gibu. Sledi dolgo okrevanje, škoda, da nikakor ne uspe priti do kontinuitete treningov in tekem. Prepričan sem, da bo fizioterapevtska služba poskrbela zanj, da se bo vrnil v predvidenem roku.”

In o finišu priprav v domačem okolju, zadnjih dveh tednih do derbija…
“Veliko smo naredili, ne samo v Turčiji. Fokus, ki smo ga imeli skozi priprave in je bilo poskrbljeno za vse, ko je bilo malo motečih okoliščin, je treba zadržati ter imeti popolno usmeritev. Zdaj nastopi tudi zasebno življenje, ki razumljivo mora biti urejeno, da vse to zdržiš in ostaneš popolno usmerjen za uresničitev naših ciljev. Hočemo ostati kombinatorni, napadalni v igri. Da bi bili takšni, je poleg treninga, ki je natančno zastavljen, treba živeti 24 ur dan za svoje delo. Ne samo tisto obdobje na stadionu, ko bo čas za trening. Treba je še naprej paziti na vse, od regeneracije, prehrane, kakovostnega počitka. Popolnoma jasno nam je, kar nas čaka. V prihodnjih tednih gremo v boj za naslov in v takšni podobi, s popolno osredotočenostjo lahko premagamo vsakogar.”

Po dveh dneh premora se aktivnosti v Ljudskem vrtu nadaljujejo v sredo.
21.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
43
Maribor
39
Aluminij
38
Celje
37
DNŠ Mura
36
Domžale
25
Triglav
23
Bravo
20
Tabor Sežana
19
Rudar
8