Članek
Vijol’čna karantena: Kenan Pirić se ne more metati po stanovanju, a ohranja delovni ritem
DNEVNI RITEM NAREKUJE DOJENČEK
Četrti teden brez skupnih aktivnosti v Ljudskem vrtu. Treningi posamično, stiki na daljavo. Preverjamo vijol’čni utrip, tokrat ob pogovoru s Kenanom Pirićem.

“Zdrav sem, to je najpomembnejše. Prav tako moji doma. S soprogo nama je glavnina časa posvečena dojenčku, ki narekuje dnevni ritem. Sicer pa spoštujem navodila, spremljam vse aktualne informacije. Iz stanovanja grem res samo po najnujnejših opravkih, do trgovine ali lekarne, če potrebujeva kaj za otroka. In ko grem oddelat tekaški del treninga,” opisuje doslednost in odgovornost ob načelu #OstaniDoma naš 25-letni vratar.

Tudi zanj velja delo doma, po individualnem programu in s prilagajanjem na specifiko trenutnega obdobja. Kako se znajdejo vratarji v dneh, ko ni mogoče imeti vratarskih treningov?
“Glede na soigralce imamo vratarji drugačen program. Naš trener Mitja Pirih nam pošilja vsa navodila, pripravil nam je videomaterial in ob vajah poslal tudi posnetke, kako naj jih pravilno izvajamo ter ostanemo v formi. Ne moremo se metati po stanovanju, tako da nam je sestavil program, ki je prilagojen delu doma. Igralci imajo večji obseg teka, mi manjši. Največ vaj je namenjenih delu nog, da ohranimo aktivacijo mišic. Ob tem pa delamo na moči, največ za roke in ramena. Ker nam je trener vratarjev vpeljal nekatere nove vaje, mu pošljemo posnetke, ali je izvedba pravilna. Smo redno v stikih, imamo odlično sodelovanje in komaj čakamo, da bomo spet vsi skupaj na treningu v Ljudskem vrtu.”

Dneve karantene si je Kenan Pirić zapolnil na različne načine.
“Dnevni program, če se tako izrazim, je odvisen od noči in od tega, koliko časa za spanje nama dovoli Eman, ki je pri treh mesecih še ‘nepredvidljiv’. Jutranja kava mi ostaja del vsakdanjega rituala, brez tega ne gre. Urnik dneva nato prilagodim treningu, včasih ga oddelam dopoldne, včasih popoldne. Vmes omogočim ženi, da nadoknadi del spanca in sam poskrbim za dojenčka. Drugače pa se zavedam, da se je ta premor podaljšal in pazim na prehrano, analiziram posnetke mojih nastopov ali kakšnega videomateriala iz analiz tujih vratarjev, kar nam posreduje Mitja Pirih. Ko je čas za počitek, berem knjige, na balkonu ujamem kakšen žarek sonca za pridobitev vitamina D. Izboljšujem tudi svoje veščine v kuhinji, sicer pa skušam ohranjati osredotočenost in pripravljenost, kot bi se vrnili na trening že jutri.”

Kdaj bo spet čas za nogomet, še ne moremo z gotovostjo trditi. Vsi skupaj čakamo na pozitiven razplet situacije v državi, iz nogometnih krogov pa na informacijo, kako naprej s tekmovanjem.
“Predvsem upam, da bo povsod po svetu žrtev in obolelih čim manj. To je zdaj bistvenega pomena in temelj vsega. Potem pa gremo z življenjem naprej, z novo energijo. Ko razmišljamo o prihodnosti glede nogometa, si osebno ne bi želel, da bi končali sezono. Upam, da bodo razmere omogočale in bi lahko prvenstvo odigrali do konca. Tekmovalni motiv bo velik, ko se vrnemo. V igri je še 33 točk, marsikaj se lahko spremeni. Če bomo šli naprej s tekmovanjem, bomo v pospešenem ritmu. Šlo bi za specifično situacijo, a tako kot za nas bo tudi tudi za nasprotnike in verjamem, da bi lahko bili uspešni. Do takrat pa pazimo na zdravje, to je najpomembnejše. Zato upoštevajmo navodila, ostanimo doma in tako prispevajmo svoj delež k ureditvi razmer.”
5.krog LESTVICA
STRELCI
DNŠ Mura
13
Tabor Sežana
9
Maribor
8
Domžale
7
Bravo
7
Olimpija
5
Luka Koper
5
Celje
5
Aluminij
4
Gorica
3