Novica
Priključili smo se prostovoljni delovni akciji v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini
VIJOL'ČNA SOLIDARNOST
Da priskočimo na pomoč v različnih situacijah, smo pokazali že večkrat. In smo znova... Tokrat za vijol'čno solidarnost v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini Marcos Tavares, Amir Dervišević, Gregor Bajde, Andrej Kotnik, Luka Koblar in Žan Kolmanič.

Pivovarna Laško Union je organizirala prostovoljno delovno akcijo na šestih kmetijah v Savinjski dolini, ki jim zaradi aktualnih razmer epidemije in pandemije Covid-19 primanjkuje sezonskih delavcev. V dvodnevni akciji, ki je potekala 23. in 24.4., so prostovoljci v 1.250 urah pripravljali hmeljišča na sezono. Na izbranih hmeljskih poljih so pod skrbnim vodstvom hmeljarjev okopavali zemljo in v zemljo pritrjevali vrvice, ki bodo v prihodnjih tednih predstavljale hmelju oporo. Na ta način so prispevali, da bo hmelj, ki se sadi najkasneje do 15. aprila, uspešno izkoristil tudi letošnjo sezono in dozorel do konca avgusta oz. septembra, odvisno od sorte.

Med udeleženci dvodnevne delovne akcije je bilo skupaj več kot 40 športnikov, med vijol'čno deseterico (6 igralcev in 4 predstavniki kluba) tudi udeleženci iz RK Celje Pivovarna Laško, KK Zlatorog, Smučarske zveze Slovenije – biatlon in smučarski skakalci, Rokometne zveze Slovenije, Košarkarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

Janez Oset, predsednik Hmeljarske zveze Slovenije, je v zahvali poudaril: “Vsako leto približno 800 tujih sezonskih delavcev pomaga pri pripravi hmeljišč za sezono. V letošnjem letu je bilo to zaradi izrednih razmer onemogočeno. V imenu vseh pridelovalcev hmelja izrekam iskreno zahvalo vsem prostovoljcem, ki so nam priskočili na pomoč v tej stiski. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi rešili letošnjo sezono slovenskega zelenega zlata.”

Hmeljarstvo je za Slovenijo pomembna gospodarska dejavnost. Čeprav s 1.500 hektari predstavlja zgolj blizu en odstotek svetovnih hmeljarskih površin (170.000 ha), je Slovenija s 121 velikimi hmeljarskimi družinskimi posestvi peta največja pridelovalka hmelja na svetu.

32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
65
Celje
61
Maribor
58
Aluminij
51
DNŠ Mura
50
Bravo
44
Tabor Sežana
37
Domžale
36
Triglav
31
Rudar
10