Članek
Začetek treningov v Ljudskem vrtu ob upoštevanju vseh omejitev: nova pravila, a tudi nova vijol’čna energija
VRNITEV V DOBREM STANJU
Sergej Jakirović: prvi stik z moštvom v specifičnih razmerah
Foto: Grega Wernig
Nazaj v Ljudski vrt. Po 56. dneh. V specifičnih razmerah, toda najbolj pomembno je, da se spet začenja. In da se vzpostavljajo pogoji za ponoven zagon nogometa.

Včasih s skupnim zajtrkom, tokrat se je dan ob ponovnem srečanju v Ljudskem vrtu začel s pravili elektive, epidemiološko anamnezo. Ves čas ob doslednem upoštevanju vseh priporočil ustreznih državnih in strokovnih organov, saj je med trajanjem pandemije koronavirusa COVID-19 izvajanje vadbenih procesov bistveno omejeno. Prihod na stadion v zaščitnih maskah, v skladu z navodili zdravstvene komisije NZS treningi potekajo za zaprtimi vrati, po razkuževanju vseh površin in pripomočkov, treningi po skupinah, ob upoštevanju minimalne razdalje, ob nadzoru minimalnega števila trenerjev in fizioterapevtov. Dovoljen je le dotik žoge z nogo, vsak posameznik lahko uporablja le osebne plastenke oz. bidone s pijačo, slačilnica mora ostati zaklenjena, prhanje na stadionu ni dovoljeno…

Sergej Jakirović je vijol’čno zgodbo začel kot še nihče pred njim: po ustoličenju in predstavitvi na daljavo je najprej moral ob prihodu v Maribor prestati teden samoizolacije, da je lahko pričel z delom, na prvem treningu v Ljudskem vrtu pa je bilo treba upoštevati številne omejitve. Specifika v vseh pogledih.
“Zelo smo veseli, da se je začelo tudi s treningi. To je naše življenje, brez tega dela nogometa ne moremo funkcionirati. Moj prihod v Maribor je res specifičen, potekal je v treh etapah, toda organizacija je brezhibna in klub je odlično poskrbel za vse zadeve glede na trenutne razmere. Ko se psihološko pripraviš, lahko vse prestaneš. Med samoziolacijo smo imeli veliko dela, čas je hitro minil. Ogledali smo si prejšnje tekme, se dodatno seznanili z vsakim posameznikom. Vemo, kaj je dobrega, kaj še lahko izboljšamo. Trenutno pa je najpomembnejše, da smo lahko začeli s skupnim delom.”

Prvi so petkov dopoldanski trening opravili vratarji, igralci so bili nato v dveh terminih razporejeni v štiri skupine. Po dve hkrati na igrišču, vsaka na svoji polovici. Kako bodo organizirani ti uvodni treningi ob prilagajanju na razmere, ko vse skupaj na nek način spominja na začetek priprav in v kakšnem stanju so igralci po dolgih tednih individualne vadbe?
“Dobili smo vsa navodila, kaj in kako ravnati v tem prihodnjem obdobju. Smo odgovorne osebe, profesionalci. Verjamemo, da bomo spoštovali vse omejitve, ker smo dovolj samodisciplinirani. Šest igralcev na treningu je dovolj, da opravimo zadeve, ki jih je mogoče v tem obdobju. Novemu strokovnemu štabu se bo na ta način v manjših skupinah med uvodno fazo še lažje spoznati, zbližati z igralci. Sem optimist, verjamem, da bo vse šlo dobro naprej. Organizirali se bomo, kot smo se danes, v dveh skupinah in glede celotnega dela je vse na zelo visokem nivoju. Vsi igralci so v vmesnem času oddelali individualne programe, ki so jih opravili. Pri tem je bil najtežji psihološki vidik, ko ne veš, kdaj se bo nadaljevalo, ko čakaš nek nedoločen datum. Fantje so prišli v dobrem stanju, po resetiranju v različnih pogledih. Ker sta minila skoraj dva meseca in na nek način začenjamo nove priprave, smo za uvod opravili tudi določene teste, da vidimo, v kakšnem stanju so igralci in prepričan sem, da so dobro pripravljeni. Pridobljeni podatki nam bodo pomagali pri načrtovanju treningov za naprej in prilagajanju intenzitete.”

Ob začetku novega poglavja še potrditev strokovnega štaba: v predvideni novi sestavi sta tako zdaj pomočnika trenerja Saša Gajser in Marko Salatović, trener vratarjev ostaja Mitja Pirih, kondicijska trenerja pa bosta Milan Vulović in Marin Ivančić, kot novi član namesto Marka Borka, ki je ob izteku pogodbe zaključil uspešno devetletno sodelovanje s klubom.
5.krog LESTVICA
STRELCI
DNŠ Mura
13
Tabor Sežana
9
Maribor
8
Domžale
7
Bravo
7
Olimpija
5
Luka Koper
5
Celje
5
Aluminij
4
Gorica
3