Članek
V pričakovanju derbija št. 4 v letošnji sezoni…
SPOMIN NA PREJŠNJE TRI
28. septembra lani slavje v Stožicah, zmaga s 4:2
Foto: Grega Wernig
Odštevanje do derbija. Čaka nas četrti, zadnji v letošnji sezoni. Med finišem priprav in pred zadnjim napovednikom iz vijol’čnega tabora pregled dogajanja v treh prejšnjih medsebojnih obračunih.

28.7.2019 Maribor 0, Olimpija 0
Začelo se je v Ljudskem vrtu. Poletni dvoboj v zadnjem julijskem vikendu ni imel zmagovalca, tudi zadetkov ne. Čeprav smo imeli od 15. minute igralca več, ko je bil izključen Maksimenko po preostrem posredovanju nad Mešanovićem, nismo izkoristili številčne prednosti in ostalo je 0:0. Toda šlo je za vmesni izziv med dvobojema z AIK Stockholmom, čez 72 ur smo na Švedskem slavili uvrstitev v 3. kvalifikacijski krog Lige prvakov.

28.9.2019 Olimpija 2, Maribor 4
Povsem drugačna zgodba pa natanko dva meseca pozneje v Stožicah. 6 golov, od tega 4 v ljubljanski mreži. Gledalci so še prihajali na tribune, a smo že bili v vodstvu. Zadostovalo je 52 sekund, da je zadel Zahović. Ko je v 16. minuti še drugič asistiral Hotić, vratarja Vidmarja pa premagal Kronaveter, je kazalo na manj dramatično končnico. Toda Menalo iz igre in Vukušić z bele točke sta poskrbela za izenačenje, 2:2 pa je bil rezultat, s katerim se je vstopilo v sodniški podaljšek. Sodniki so označili, da se bo igralo še 6 minut. Dolgih 6 minut pa je prineslo nepopisno veselje. Najprej je Kronaveter kaznoval napako Vidmarja, nato pa je bilo dovolj časa še za eno učinkovito akcijo. Kronaveter tokrat asistent, strelec pa Požeg Vancaš, ki je za svoj prvi gol v derbiju izbral odličen trenutek in zabil za zmago s 4:2.

22.2.2020 Maribor 1, Olimpija 1
Tretji derbi pa znova v Ljudskem vrtu in znova z remijem. Nestrpno pričakovana otvoritev spomladanskega dela, dodaten naboj ob proslavi 30-letnice Viol. Energija na tribunah in igrišču na visokem nivoju, po zadnjem sodniškem žvižgu pa 1:1. Gostje so povedli prek Vukušića, v najlepši akciji tekme pa je Požeg Vancaš preigral Boakyeja in dvignil žogo, Kronaveter pa jo je kot sveže okronani vijol’čni bojevnik z glavo poslal v mrežo. Da ni bil scenarij popoln, je v 64. minuti preprečila vratnica. Kronavetrov projektil z razdalje in le milimetri so (z)manjkali za preobrat ter zmago.

Po treh tekmah smo v prednosti, s petimi osvojenimi točkami in razliko v zadetkih 5:3. Zadnje dejanje v nedeljo, z začetkom ob 20:45.
5.krog LESTVICA
STRELCI
DNŠ Mura
13
Tabor Sežana
9
Maribor
8
Olimpija
8
Domžale
7
Bravo
7
Luka Koper
5
Celje
5
Aluminij
4
Gorica
3