Članek
Odzivi vijol'čnih junakov po novi v nizu nepozabnih vijol'čnih zgodb
ZASLUŽENO VESELJE, A NI ŠE KONEC
Foto: Drago Wernig
“Pomislil sem, to je moje. In ni šanse, da mi ubrani.” In ni ubranil. Marcos Tavares o situaciji za zmago na Islandijo. Za potrditev play-offa in evropske jeseni. Po odlični pripravi akcije, ki jo je zasnoval Luka Zahović. Sledil je kapetanov sprint čez pol igrišča, do mirnega zaključka ob soočenju z vratarjem.

Kvaliteta, evropske izkušnje, vijol’čno srce. Vse odlike so znova prišle do izraza. Ob najprimernejšem trenutku. "To je to. Ekipa je trdo delala na tej težki tekmi, uspeh je povsem zaslužen. Dobri smo zaradi moči kolektiva, ekipnega duha. S tem pridejo do izraza vse najboljše lastnosti posameznikov, bili smo boljši od Islandcev in zasluženo šli naprej. Evropsko ligo že imamo. Izjemno smo je veseli, a ni še konec. Želimo Ligo prvakov!"

Bila je trda, nervozna tekma. Običajno hladni severnjaki so bili tokrat temperamentni, na trenutke tudi prenapeti. "Kvalifikacije za ligo prvakov, za evropsko ligo prinašajo večjo motivacijo, s tem pa tudi več emocij in napetosti. Na koncu je vse bilo v redu in to je najpomembnejše. Predvsem pa to, da smo pokazali, kako se potrudimo, pofajtamo za naš klub,” je poudaril Marcos Tavares.

Marko Šuler je izkusil že marsikaj, sredina zgodba pa je tudi zanj pomenila svojevrstno posebnost. “Dolgo sem v nogometu, 16 resnih let. Bila je tekma v čudnih pogojih, oni so specifična ekipa, ki ne temelji na konstantnem pritisku, ampak stremijo po dolgih podajah, nogometu, ki ga ne igramo. Težka tekma je za nami, v kateri si moral biti močnejši od vseh dejavnikov, ne le od nasprotnika. Nasploh so vse letošnje kvalifikacijske tekme pomenile nek velik boj, ne samo z nasprotnikom. Tudi proti višji sili. Zakaj je bilo tako, ne vem. Ekipa je spremenjena krenila v sezono, vedeli smo, da bomo trpeli. Poskušali smo iti na presenečenje, kar nam je zdaj uspelo. Je bilo veliko odrekanja na tej poti. Breme smo zdaj odvrgli, zagotovili smo si evropsko jesen. Imamo pa še na voljo dva koraka in zakaj ju ne bi naredili.”

Ni še konec. S kom v play-offu? "Če si pravi športnik, je neodgovorno razmišljati, da nimaš več ambicij. Zato se ukvarjaš s tem, da stremiš visoko. Pred tekmami nerad sanjam, v ozadju pa so vedno prisotne ambicije. Nasprotniki so pravi, a se da kosati z njimi in poskušali bomo narediti še en korak naprej.”

Mi smo bili kos nalogi, oni pa ne. Zaključna misel je trenerjeva, ki je namenil pohvale ekipi za celotno predstavo. “Ko se igra za tako velike zadeve, na igrišču čutiš veliko odgovornost, vendar so fantje tekmo oddelali, ne da bi bili v kateremkoli trenutku v večjih težavah. S taktično odgovornostjo so onemogočili tekmece, lepo smo izpeljali nekaj napadov, ohranjali nadzor nad igro in vnesli nervozo v njihove vrste. Še enkrat se je izkazalo, da znamo igrati takšne tekme in se veselimo novih izzivov,” Darko Milanič.

Naslednje misli iz vijol’čnega tabora v petek. Po žrebu. In pred nadaljevanjem prvenstvene zgodbe. V nedeljo smo v Dravogradu.
5.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
13
Maribor
13
Domžale
8
Krško
8
Rudar
6
Celje
5
Triglav
4
Gorica
4
Aluminij
4
Ankaran Hrvatini
2